(VIDEO) NI IRMA, NI ISLAMISTI: SAD nema odbranu pred ovom krizom, koja će okončati američku dominaciju u jednom sektoru!
Foto: Reuters 4.9.2017

sumanuto

(VIDEO) NI IRMA, NI ISLAMISTI: SAD nema odbranu pred ovom krizom, koja će okončati američku dominaciju u jednom sektoru!

Planeta -

Sutra se obeležava deseta godišnjica finansijske katastrofe 2007. godine, kada su se plate zamrzle, cena kuća pale i troškovi života povećali, a milioni ljudi i dalje osjećaju efekte. SAD su sada na ivici sličnog kolapsa koji bi mogli da ugroze globalna tržišta i uvuku Britance u ekonomski pad. Direktor Ecro Pasific Kepitala Piter Šif izjavio je za Dejli Star: "Mislim da idemo ka krizi u dolarima i krizi u državnom dugu. To će biti drugačije od onoga što se desilo 2008. godine, što je bio gubitak poverenja u privatni sektor, hipotekarne hartije od vrednosti i banke ".

Usred haosa, američka vlada je tada spasila finansijske institucije u nastojanju da spase ekonomiju. Šif je dodao: "To je bila pogrešna stvar jer je omogućila Federalnim rezervama da stvore još veći balon od onog koji je pukao 2008. godine." "Sada smo idemo ka još većoj propasti, ali ovog puta to nije samo privatni sektor, nego strano tržište, dolar". On veruje da će slaba valuta uskoro stvoriti krizu obveznica, a to su krediti koje je izdala vlada za prikupljanje novca od svojih građana. On je rekao: "Onda će američka vlada morati da izabere: neizvršenje državnog duga ili uništavanje dolara. U međuvremenu, imat ćemo ozbiljnu krizu". Centralna banka insistira da neće biti krize, ali šif smatra da je to neizbežno. "Ovo je preveliko, nema pomoći, nema izlaza od ovoga." Međutim, ovog puta američka kriza možda neće imati drastično dejstvo na ostatak sveta - u zavisnosti od toga kako zemlje reaguju.

Britanija i druge velike ekonomije bi mogle imati velike koristi ako jednostavno puste dolar da propadne, tvrdi Šif. "Kako se dolar smanjuje i Amerikanci postaju siromašniji, kupujemo manje stvari. To znači da ima još stvari za sve ostale jer oni mogu da nas nadvladaju. "Ostatak sveta će proći bolje s slabim dolarima. Kada postane problem, kada strane centralne banke paniče i počnu da ispisuju novac kako bi zaustavili pad dolara". "Jednostavno pustite da padne dolar onda će SAD samo zaglaviti sa posledicama slabog dolara: veće kamatne stope, više cene, niži životni standard, recesija".

Još jedan ekspert iz SAD veruje da bi sledeći finansijski pad mogao biti nesvesno u toku i upozorio na predstojeću krizu. Biznismen Džim Rodžers rekao je Dejli Star: "U Americi smo imali ekonomske probleme svake četiri do osam godina od početka Republike. Prošlo je devet godina, pa od prošle krize. " "U 2008. godini imali smo problem zbog previše duga, sada je dug mnogo, mnogo, mnogo veći svuda u svetu".

Kurir.rs/Dejli Star

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track