Ruski tajkun pronađen mrtav na Braču

Ruski tajkun pronađen mrtav na Braču

Planeta -
Telo Leonida Garta pronađeno u nedelju oko 19 sati u bračkom kanalu

BRAČ - Ruski državljanin, čije je telo u nedelju oko 19 sati u bračkome kanalu pronašla posada trajekta Kijevo, bio je Leonid Gart (39) poznati građevinski preduzetnik i predsednik Ruske federacije sankaša, piše Jutarnji list.

Ruski mediji u ponedeljak su objavili tragičnu vest o smrti istaknutog sportskog radnika navodeći kako je Gart, koji je i u Selcima na Braču gde se nesreća najverovatnije dogodila imao registrovanu firmu za trgovanje nekretninama "Gart", najverovatnije stradao nesretnim slučajem, ali detalji još uvek nisu poznati."

"Leonid je bio vrlo aktivna osoba. Imao je mnogo planova i projekata. Nažalost, ostali smo bez velikog čoveka.", izjavio je u ponedeljak za medije portparl sankaškog saveza Mihail Potapov.Garta je poslednji put u nedelju posle 16 sati videla supruga njegovog prijatelja kako nešto radi u gliseru na plaži u Selcima. Takođe, prema izjavama meštana Gart je viđen kako u gliseru - gumenjaku otplovljava u smeru Makarske. Nekoliko sati kasnije pronađen je mrtav u moru pored čamca. Na telu nisu pronađeni tragovi nasilja.

Gart je u Selcima letovao sa suprugom, a ona je ranije toga dana krenula prema Splitu, odakle je trebala da avionom ode za Moskvu. Gart je bio osnivač i vlasnik građevinske kompanije GRM, jedne od najvećih u Ruskoj federaciji koja se između ostalim bavila obnovom Boljšoj teatra, te izgradnjom niza poslovnih i stambenih kompleksa u Moskvi, ali i sportskih objekata namenjenih uglavom zimskim sportovima. Po ruskim medijima pisalo se da GRM učestvuje u izgradnji prestižnog hotela Moskva nedaleko Crvenog trga te najpoznatijeg dramskog pozorišta MHAT, ali su ih ostale tamošnje građevinske firme, kako piše Moskovski post, ruska novina na engleskom jeziku, za "lažno predstavljanje".

Osim toga pišu da je Gart zbog velikih dugova od gotovo dva miliouna evra morao da proda svoj deo te je "od kreditora pobegao u veliki sport" i tamo kao predsednik sankaškog saveza za firmu, navodno obezbedio izgradnju olimpijskih objekata u Sočiju gdje će se 2014. održati zimske Olimpijske igre. Sam Gart odbijao je optužbe govoreći da su dugovi nastali nakon njegova odlaska iz kompanije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track