(VIDEO) MISTERIJU KINESKE KLISURE JOŠ NIKO NIJE ODGONETNUO: Svakih 30 godina stena snese jaja!
Foto: Printscreen Facebook

čudo prirode

(VIDEO) MISTERIJU KINESKE KLISURE JOŠ NIKO NIJE ODGONETNUO: Svakih 30 godina stena snese jaja!

Planeta -

Klisura koja nosi jaja zvuči kao neka mitološka legenda, ali je čista istina.

Stena "rađa" kamenje jajolikog oblika svakih 30 godina. Jedna od takvih misterioznih stena nalazi se u udaljenom delu Kine - u jugozapadnoj Guejdžou provinciji.

Najbliže selo ima samo 20-ak domaćinstava, a postali su poznati upravo zbog tih neobičnih kamenih jaja. Do sada su prikupili 68 komada.

Jaja se pojavljuju u određenom vremenskom razmaku od 30-ak godina. Stena visoka oko 6 metara izbaci jajoliki kamen koji zatim padne u njeno podnožje.

foto: Printscreen YouTube

Stena je građena od uobičajenog tipa vapnenačke stene koja je nastala pre oko 500 miliona godina u kambrijumskom periodu.

Jaja su izgrađena od težih ostataka sedimenata, objašnjavaju stručnjaci. Zbog toga se, zbog erozije, naličje stene uklanja brže tokom produženih kišnoih perioda ili iznenadnih klizišta.

Sam okrugli oblik "jaja" verojatno dolazi od vode, iako naučnicima nije sasvim jasno zašto ni kako ih je toliko mnogo "ugrađeno" u stene.

To jajoliko kamenje pojavljuje i u drugim delovima sveta, na primer u Koloradu, ali nigde u tolikoj količini i baš u obliku jajeta kao što se to događa u Kini.

Kurir.rs/express.hr

Foto printscreen Facebook

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Duh ubijenog dečaka pojavio se na mestu ubistva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja