ŠPANIJA MINIRA REFERENDUM: Policija u Kataloniji zaplenila glasačke litiće
Foto: Profimedia

SUKOB na pomolu?

ŠPANIJA MINIRA REFERENDUM: Policija u Kataloniji zaplenila glasačke litiće

Planeta -

Španska policija zaplenila je danas u Kataloniji više miliona glasačkih listića koje je trebalo koristiti za referendum o nezavisnosti ove španske pokrajine, a koje je Madrid zabranio, rekao je za AFP izvor, koji je tražio da ostane anoniman.

Kako je naveo, zvaničnici trenutno ponovo prebrojavaju listiće, ali tvrdi da bi broj zaplenjenih glasačkih listića u Bigesu, na oko 45 kilometara severno od Barselone, mogao da dostigne devet miliona.

Zaplena listića usledila je kada je više hiljada građana Barselone danas na ulicama, zbog toga što je u pritvoru zadržano 13 zvaničnika katalonske Vlade, dok severoistočna španska regija nastavlja sa pripremama za glasanje na referendumu, koji je zakazan za 1. oktobar, navodi AFP.

Kako je ranije preneto, pristalice, koje se zalažu za nezavisnost Katalonije, sukobile su se sa španskom policijom dok su prevozile katalonske zvaničnike uhapšene u racijama tokom dana.

Katalonski lideri, koji se zalažu za nezavisnost te pokrajine u kojoj živi 7,5 miliona stanovnika, a koja je duboko podeljena po tom pitanju, na referendumu imaju priliku da odgovore na pitanje: „da li želite da Katalonija bude nezavisna zemlja u obliku republike?“

Španski Ustavni sud smatra da je referendum za nezavisnost Katalonije nelegalan.

(Kurir.rs/Tanjug)

(Foto: Profimedia)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Jelena ubijena u kući? Ovo su dokazi koji bacaju sumnju na porodicu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track