(VIDEO) TUČA U HAJD PARKU: Potukle se feministkinje i transseksualci
Foto: Youtube/Printscreen

INCIDENT U LONDONU

(VIDEO) TUČA U HAJD PARKU: Potukle se feministkinje i transseksualci

Planeta -

Transrodnost je trenutno jedna od najosetljivijih tema u Velikoj Britaniji koja izaziva strastvenu debatu među borcima za ravnopravnost. Prošle nedelje strasti su doživele erupciju kada je došlo i do nasilja.

Dve grupe - Transekskluzione radikalne feministkinje (TERF) i njihovi ogorčeni neprijatelji Trans aktivisti - sukobili su se na do sada neviđeni način, a sve se završilo tako što je 60-godišnja žena oborena na zemlju i zadobila udarac pesnicom u lice. Nemili događaj je snimljen i trenutno ga istražuje policija.

Majka dvoje deca Marija Meklahlan, koje se predstavlja kao “rodno kritička feministkinja”, napadnuta je u sredu u delu londonskog Hajd parka namenjenom okupljanjima.

TERF su feministkinje koje se protive pojedinim kampanjama transrodnih žena. Protest je trebalo da se održi u opštinskom centru u Nju Krosu, u jugoistočnom Londonu, ali je plan promenjen zbog protesta Trans aktivista.

Među grupama koje su pretile da će protestovati bilo je i udruženje LGBTQ+ sa Univerziteta Goldsmits, organizacija pod nazivom "Sisters Uncut" i "Action for trans health" u Londonu.

"Razgovarala sam s Mirandom Jardli, jednom od govornica, kada su počeli da pristižu ljudi koji su izgledali drugačije od nas", rekla je Meklahlan dodavši da su pridošlice bile mlade i ličile na gimnazijalke.

"Počele su rasprave, ali sam se ja držala po strani", ispričala je Meklahlanova.

foto: Youtube/Printscreen

Miranda Jardli je ugledna transrodna autorka i gostovala je na manifestaciji, zajedno sa dr Džulijom Lond, koja za sebe kaže da je “lezbijska feministkinja i branilac prostora namenjenog isključivo ženama”.

Prema rečima Meklahlanove, Džulija Lond trebalo je da otpeva pesmu koju je napisala.

"Uzela je megafon i čim ga je približila ustima, deca su počela da vrište: “Kada TERF napada, uzvraćamo udarac!”

Ona kaže da su pridošlice bivale sve glasnije i da su u jednom trenutku otele kameru Meklahlanovoj, koja je htela da snimi događaj.

"Mislim da je bila devojka, ali ne mogu da tvrdim zato što su spustile kapuljače na oči", dodala je.

Snimak je postavljen na Jutjubu dan nakon napada i od tada je pregledan desetine hiljada puta.

U saopštenju policije Meklahlanova je ispričala da su joj razbili kameru i ukrali memorijsku karticu. Osim toga, zaradila je gadnu masnicu na licu, ima crvene ogrebotine na vratu i povrede na kolima.

"Nisam otišla u bolnicu, ali me je sve to zaista potreslo", rekla je ona.

Kurir.rs/Dejli mejl Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track