Najnovije vesti

UŽASNA PRIČA TIBETANSKIH DŽINOVA: Nekad su za njih davali milione, a danas ih ubijaju lopatama
Foto: Profimedia

OVI PSI SU NA METI KINEZA

UŽASNA PRIČA TIBETANSKIH DŽINOVA: Nekad su za njih davali milione, a danas ih ubijaju lopatama

Planeta

Nekad su za njih davali milione, a danas ih ubijaju lopatama

Ulice tibetanskih gradova i sela poslednje tri godine preplavljene su ogromnim psima koji seju strah i paniku među lokalnim stanovništvom. Da stvar bude bizarnija, radi se o tibetanskim mastifima, do pre nekoliko godina jednom od najcenjenijih i najskupljih pasmina na svetu.

Pre tri godine jedan tibetanski mastif prodat je za čak 2,7 miliona dolara i u to vreme to je bio najskuplji pas na svetu.

Sada se postavlja pitanje - kako je moguće da su nekad najskuplji psi na svetu danas nepoželjni gosti u jednom od najzabačenijih delova sveta. Razlog je - ljudska pohlepa. Na vrhuncu euforije oko mastifa Kinezi su ih masovno uzgajali kako bi se obogatili preko noći.

Međutim, tržište je 2015. godine naglo puklo, više se niko nije zanimao za pse i odjednom je hiljade mastifa ostalo zaglavljeno među ogradama bogatih Kineza. Naravno, ljudima je postalo preskupo da se brinu se za njih te su ih na kraju - pustili.

foto: EPA

Nažalost, prelepi, ali poprilično divlji psi, danas su postali nepoželjni u celom Tibetu. Gotovo svakodnevno lokalno stanovništvo izlazi na kraj s tim problemom na najbrutalnije moguće načine. Mlate ih, ubijaju i ostavljaju na ulici... Jedini koji koliko-toliko pokušavaju da se brinu za pse su budistički sveštenici koji su širom Tibeta otvorili brojna prihvatilišta. Primera radi, u šinteraju u Lasi nalazi se oko 7.000 pasa.

Pre desetak godina kineska ekonomija je eksplodirala, a posedovanje tibetanskog mastifa bio je simbol uspeha. Npr, jedan kineski tajkun je 2014. godine kupio mastifa za 2,7 miliona dolara, a jedna ekstravagantna bogatašica je pet godina ranije platila psa 600.000 dolara, ali način na koji joj je pas došao u vilu ostaje zapisan kao jedan od najbizarnijih u istoriji Kine. Naime, na aerodromu je štene dočekala cela svita, a od aerodroma do novog doma pas je prebačen u koloni od 30 vozila.

foto: Profimedia

Naravno, takve priče podstakle su brojne Tibetance da počnu da se bave uzgajanjem vredne pasmine, ali su samo retki uspeli.

Mnogi koji su kupili divovske pse utvrdili su da su psi potpuno neprikladni za život u urbanim područjima i posebno malim stanovima. Takođe, bilo je puno Kineza koji su za sitne novce pokupovali mastife od tibetanskih nomada, pa ih posle preprodavali u gradovima.

foto: EPA

O problemima tibetanskih mastifa snimljen je čak i jedan dokumentarni film u kojem je glavna zvezda bio čovek pod imenom Samdrup. On je bio nomad koji se pre deset godina ubacio u biznis sa psima, ali vrlo brzo je otkrio brutalnu stranu celog posla.

"Upoznao sam tada kineskog biznismena iz grada Lanžua. Kupio je od mene jedno pet-šest mastifa. Jednog dana sam otišao u posetu kako bih obišao pse, a kad sam došao na njegovo imanje, imao sam šta i da vidim. Većina pasa, njih 60-ak zaklano je i pojedeno. Video sam kako ih vešaju na kuke i deru im kožu", rekao je Samdrup u dokumentarcu priznavši da je danima zbog toga plakao.

Danas je Samdrup borac za zaštitu životinja. Brine se za 40-ak mastifa, a sve ih je sterilizovao. Nažalost, on je jedan od retkih koji se brine za nepoželjne pse. Lokalno stanovništvo prema njima nema milosti.

"Ovaj problem su izazvali ljudi. Na kraju nevini psi plaćaju cenu", napisao je jedan komentator na društvenoj mreži Veibo.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV: Kao mače i pas

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...