(VIDEO) MIGRANTI OSLABILI ANGELU MERKEL: Šokantno istraživanje nemačkih pravnika, izbeglice nezakonito borave u zemlji!
Foto: AP

(VIDEO) MIGRANTI OSLABILI ANGELU MERKEL: Šokantno istraživanje nemačkih pravnika, izbeglice nezakonito borave u zemlji!

Planeta -

Nemački mediji su danas, dva dana uoči parlamentarnih izbora u ovoj zemlji, objavili procenu pravnog odeljenja Bundestaga, u kojoj se zaključuje da otvaranje granica za izbeglice pre dve godine nije bilo pravno utemeljeno, prenosi "Hina".

"Savezna Vlada do današnjeg dana nije objasnila na temelju kojeg zakona je na jesen 2015. godine dopustila izbeglicama ulazak u zemlju. Po pravilu, te osobe su morale da budu poslate natrag u Austriju, koja važi za sigurnu zemlju", navodi se u proceni pravnog odeljenja naučne službe Bundestaga, u koju je uvid imao dnevnik "Velt".

Naglašava se da pravnici Bundestaga isto tako smatraju da je za odluku ove vrste bilo potrebno i odobrenje Parlamenta. Oni se pozivaju na odluku Ustavnog suda, koji je odredio da odluke o useljenju u Njemačku, vezano za kontrolu udela stanovništva stranog porekla, donosi zakonodavna vlast, odnosno Bundestag, pa je tako i o otvaranju granica za izbeglice trebalo da odlučuju poslanici Parlamenta.

Podseća se da je odluku o otvaranju granica za izbeglice 4. septembra 2015. donela sama kancelarka Angela Merkel nakon konsultacija sa nekoliko ministara.

Prema postojećim zakonima izuzeće od "zabrane ulaska" u zemlju izbeglicama iz susednih, sigurnih zemalja, može da izda samo Ministarstvo unutrašnjih poslova. Ali, ovaj formalni čin nikada nije izvršen, tako da, kako se zaključuje u veštačenju, odluka o otvaranju granica "nikada nije pravno utemeljena".

Navodi se da bi veštačenje naučne službe nemačkog Parlamenta moglo Saveznu Vladu Angele Merkel da dovede u neprilike, jer su stranke Alternativa za Nemačku (AfD) i Liberalno-demokratska stranka (FDP) najavile pokretanje istražne komisije na temu odgovornosti za priliv izbeglica u Nemačku, ukoliko nakon nedeljnih parlamentarnih izbora uđu u Bundestag.

Podseća se da i desno populistički AfD i FDP, prema svim ispitivanjima javnog mnjenja, u nedelju prelaze izborni prag i ulaze u Bundestag. Kritika izbegličke politike Angele Merkel temelj je uspeha desnih populista iz AfD, koji bi na ovim izborima mogli da postanu treća politička snaga u Bundestagu.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track