SKANDALOZNA IZJAVA SAUDIJSKOG SVEŠTENIKA: Žene imaju pola mozga, pogotovo kada kupuju, a ne treba ni da voze
Foto: Youtube/Printscreen

KAŽE DA SE IZLETEO, ALI VIŠE NEMA PROPOVEDANJA ZA NJEGA

SKANDALOZNA IZJAVA SAUDIJSKOG SVEŠTENIKA: Žene imaju pola mozga, pogotovo kada kupuju, a ne treba ni da voze

Planeta -

Saudijskom svešteniku Sadu al-Hidžriju zabranjeno je propovedanje zbog komentara da žene imaju "četvrtinu" mozga i da im ne treba dozvoljavati da voze, saopštila je saudijska vlada.

Hidžri je rekao da žene - koje obično imaju "pola mozga" naspram muškaraca - "ostaju samo sa četvrtinu mozga" kada odu u kupovinu i zbog toga im treba braniti da voze, sudeći prema objavljenom video klipu, prenosi AFP.

Poznato je da Saudijska Arabija ima neke od najstrožih zabrana prema ženama i jedina je država u kojoj ženama nije dozvoljeno da voze.

Prema saudijskom sistemu starateljstva, muški član porodice, obično otac, muž ili brat, mora ženi dati dozvolu da uči, putuje i radi druge aktivnosti. Hidžrijev komentar izazvao je buru na društvenim mrežama, gde su aktiviskinje za ženska prava tražile njegovu suspenziju, dok su ga konzervativci podržali.

"Ova zabrana šalje poruku da propovedničke platforme neće biti korišćene da podrivaju jednakost, pravdu i poštovanje prema ženama koje su nerazdvojne od islama", navodi se u zvaničnom saopštenju. Hadžri je za onlajn novine "Sabk" rekao da mu je komentar "izleteo".

Kurir.rs/Tanjug Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track