(VIDEO) MERKELOVA U VELIKOM PROBLEMU PRED IZBORE: Nije ni govor mogla da održi koliko su je izviždali
Foto: AP

SUTRA SE BIRAJU POSLANICI BUNDESTAGA

(VIDEO) MERKELOVA U VELIKOM PROBLEMU PRED IZBORE: Nije ni govor mogla da održi koliko su je izviždali

Planeta -

Parlamentarni izbori u Nemačkoj biće održani sutra, a gotovo je izvesno da će najviše glasova dobiti partija kancelarke Angele Merkel.

Međutim, uprkos prognozama o sigurnoj pobedi, nemačka kancelarka je izviždana u Minhenu tokom predizbornog govora.

Govor je trajao oko 30 minuta, a kako prenose nemački mediji, bilo je je gotovo nemoguće slušati jer se za to pobrinula publika. Ipak, Merkelova nije dozvolila da je iko dekoncentriše.

"Nećete tako oblikovati budućnost Nemačke", bila je njena jedina reakcija.

Kako prenosi Dojče vele, kancelarki i drugim predstavnicima partije CDU je sve teže da se odupru prozivanjima i zviždanjima.

"U demokratiji, računa se većina, a ne galama", rekao je bavarski ministar unutrašnjih poslova Joakim Herman.

foto: Reuters

Uprkos burnim povicima i negativnim komentarima koje Merkelova takođe dobija tokom predizborne kampanje, ona je izjavila da je to neće omesti.

Kako prenosi Velt, bes građana odraz je sve većeg političkog nezadovoljstva. Demonstranti su tokom tih 30 minuta pokušali da na sve načine sabotiraju kancelarkin nastup.

"Merkelova mora da ide" bili su samo neki od slogana, a prisutni su je nazivali lažovom.

Merkelova je sve stoički izdržala i uorkos svemu, održala govor do kraja. Ipak, bilo je jasno da su predstavnici koalcije CDU-CSU bili krajnje nezadovoljni.

Ukoliko se ankete obistine, sutra će najviše slaviti koalicija CDU i CSU, a na drugom mestu će se najverovatnije naći stranka SPD koju predvodi Martin Šulc.

Sutra će 61,5 miliona Nemaca s pravom glasa birati 598 poslanika donjeg doma parlamenta, a birališta će biti otvorena od 8.00 do 18.00. Rezultati se očekuju u nedelju uveče ili ponedeljak ujutru.

foto: EPA

Birači na jednom delu listića glasaju za političku partiju i na taj način se proporcionalnim sistemom bira polovina poslanika. Na drugom delu glasaju za okružne predstavnike, koji se biraju većinskim sistemom.

Prema istraživanjima javnog mnjenja, Hrišćansko-demokratska unija (CDU) će osvojiti 37 odsto glasova, čime će Merkel moći da dobije četvrti mandat na čelu vlade.

Ipak, ostaje pitanje da li će koaliciju formirati sa sadašnjim partnerima, socijaldemokratama, ili će vladu praviti s manjim partijama.

Kurir.rs/DW/Welt

Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Dačić pomogao Marjanovićima?! Evo šta potpredsednik Vlade kaže za posete u Borči!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track