(FOTO) ZBOG OVE MONTAŽE MOGLE BI DA LETE GLAVE: Otkud Joda iz Ratova zvezda pored saudijskog kralja?!
Foto: Twitter

IPAK JE ZABAVNO

(FOTO) ZBOG OVE MONTAŽE MOGLE BI DA LETE GLAVE: Otkud Joda iz Ratova zvezda pored saudijskog kralja?!

Planeta -

Ministar obrazovanja Saudijske Arabije Ahmed al Eisa bio je prisiljen da se izvinjava javnosti jer je u jednom udžbeniku greškom objavljena fotomontaža saudijskog kralja Faisala sa Jodom, likom iz poznatog filmskog serijala "Ratovi zvezda".

Reč o fotografiji kralja iz 1945. na kojoj je ovekovečen trenutak u San Francisku gde je potpisao UN-ovu povelju. Na još uvek neutvrđen način neko je umesto originalne fotografije u udžbeniku objavio montažu na kojoj je ubačen Joda kako sedi tik uz kralja. Ubrzo se ispostavilo da je fotomontaža zapravo rad saudijskog umetnika Abdulaha al Šehrija, poznatog pod pseudonimom Šaviš, koji je za jedan portal izradio fotomontaže s fotografijama niza istorijskih trenutaka u koje je ubacio likove iz "Ratova zvezda".

Ministarstvo je u svom obraćanju javnosti preko Tvitera poručilo da "žali zbog nenamerne greške" i da je već počelo "s štampanjem ispravljene verzije udžbenika, kao i s povlačenjem prethodne verzije". Osim toga: "Ministarstvo je osnovalo komisiju kako bi pronašlo izvor greške i preduzelo primerene mere."

S obzirom da je reč o zemlji u kojoj je, primera radi, 2016. sprovedeno 154 smrtnih kazni, uglavnom odsecanjem glave, može se pretpostaviti da će se onaj ko ispadne odgovoran provesti vrlo loše.

Prvi koji je došao do 26-godišnjeg umetnika iz Rijada bio je Njujork tajms.

"Ja sam napravio tu montažu, ali nisam je ja stavio u knjigu", kazao je.

"Kralj je bio mudar i uvek snažan u svojim govorima... Shvatio sam da je Joda najbliži lik kralju. A i Joda sa svojim svetlozelenim tenom u bojama je saudijske zastave", objasnio je zašto se baš odlučio za tu fotomontažu.

Takođe, Saudijska Arabija važi za veoma ekstremističku, ultrakonzervativnu islamističku zemlju, što nikako nije u skladu sa dokumentima UN-a poput Opšte deklaracije o ljudskim pravima.

"Nije mi bilo ni na kraj pameti da vređam kralja", rekao je umetnik.

Kurir.rs/Express.hr Foto: Twitter

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track