CEPANJE ANTARKTIKA SE NASTAVLJA: Odvojio se ogroman lednik, a evo gde bi mogao da završi
Foto: Reuters

KREĆE SE MOREM

CEPANJE ANTARKTIKA SE NASTAVLJA: Odvojio se ogroman lednik, a evo gde bi mogao da završi

Planeta -

Ogromna santa leda otklizala je u more nakon što se ranije odvojila od ledene ploče Larsen na Antarktiku.

Najnoviji satelitski snimci pokazuju da je santa A-68 površine 6000 kvadratnih kilometara ušla u Vedelovo more.

Široki pojas bistre, plave vode otvorio se između njene južne ivice i ledene ploče Larsen. Očekuje se da će se A-68 zarotirati i krenuti prema severu.

Polarni stručnjaci veruju da će blok težak trilione tona uhvatiti okeansku struju.

Ona će u Južni Atlantik doneti jednu od najvećih santi leda ikada, kažu stručnjaci. Zasad je ipak teško predvieti dokle će stići A-68 koji na ivicama već počinje da se raspada.

Sante leda A-68b, A-68c i druge i dalje plutaju blizu svojih "roditelja". Ipak, vremenom će se odvojiti i moguće je da će se ogromni komadi usidriti u plitkim vodama i postati trajna "ledena ostrva".

Stručnjaci ne prate samo tu santu leda, nego i ceo Larsen, odnosno, da li se zbog odvajanja A-68 promenilo i njegovo ponašanje.

Ta ledena ploča je zapravo nastavak lednika koji se spuštaju s Antarktičke kopnene mase, a odvajanje tako velikih komada njene strukture moglo bi da izazove nova pucanja i promenu brzine kretanja leda.

Antarktik ima desetak ledenih ploča, ogromnih plutajućih platformi od leda koja ulaze u more s obale kontinenta i od kojih se povremeno odlamaju ledeni bregovi koji potom plutaju kao sante. Najveća danas postojeća ledena ploča je otprilike veličine Francuske.

Larsen B nalazi se na Antarktičkom poluostrvu koji se prostire prema Južnoj Americi i jedno je od najvažnijih područja na kontinentu na kome su naučnici dokumentovali smanjivanje ledenih formacija.

Kurir.rs/BBC Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track