Najnovije vesti

KURDI SE USPROTIVILI IRAKU: Odbacujemo sve vaše odluke, to je koletivno kažnjavanje
Foto: EPA

situacija sve napetija

KURDI SE USPROTIVILI IRAKU: Odbacujemo sve vaše odluke, to je koletivno kažnjavanje

Planeta

Vlada iračkog Kurdistana saopštila je danas da odbacuje sve odluke koje je Bagdad doneo u vezi njih i osudio te mere kao "kolektivno kažnjavanje". Irak je danas objavio da od petka prekida sve međunarodne letove za irački Kurdistan i iz njega, kao prvu konkretnu uzvratnu meru na referendum o nezavisnosti te oblasti.

Za nezavisnost Kurdistana od Iraka glasalo je više od 92 odsto izašlih na referendum u ponedeljak, saopštila je izborna komisija kurdskog regiona.

"Regionalna vlada Kurdistana odbacuje sve odluke koje su doneli iračka vlada i parlament i smatra ih kao kolektivnim kažnjavanjem Kurda," navodi se u danas objavljenom saopštenju posle sastanka regionalne vlade. Dodaje se da su te mere "ilegalne i neustavne" i da se njima odbacuje partnerstvo i negiraju ustavna prava Kurda.

Regionalna vlada je takođe navela da su spremni za dijalog da se reši problem.

Irački premijer Hajder al Abadi juče je zatražio od poslanika da se ponište rezultati referenduma i da se uvede irački zakon na celoj teritoriji Kurdistana. Na sednici parlamenta poslanici su takođe glasali za zatvaranje četiri granična prelaza sa Turskom i Iranom koja su van ovlašćenja iračke države.

"Roba koja može tuda da pređe smatra se kao krijumčarena roba", navodi se u odluci iračkog parlamenta. Nezavisnosti kurdskog regiona od Iraka oštro se protive Bagdad i susedna Turska.

(Kurir.rs/Beta)

Foto EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Tragedija u Kraljevu! Pretio da će bombom razneti svoje ukućane i policiju!

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...