ERDOGAN BI DA SE TRAMPI SA TRAMPOM: Mi vama vašeg sveštenika, vi nama Gulena
Foto: Reuters

razmena

ERDOGAN BI DA SE TRAMPI SA TRAMPOM: Mi vama vašeg sveštenika, vi nama Gulena

Planeta -

E

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da je spreman da razmeni propovednika Fetulaha Gulena koji živi u američkoj državi Pensilvaniji i koga turske vlasti smatraju organizatorom propalog puča 2016.godine, za američkog sveštenika zatvorenog u Turskoj.

Erdogan misli na Endrua Bransona koji je zatvoren u Turskoj od 2016. godine zbog navodnih veza sa mrežom Fetulaha Gulena koga Ankara smatra "teroristom".

Odnosi Turske i SAD, inače saveznika u okviru NATO, znatno su se pogoršali od neuspelog puča, posebno zbog ponovljenih poziva Ankare za izručenje Gulena, na koje su se do sada SAD oglušile.

Nagoveštavajući da su američki zvaničnici zatražili da se ne mešaju ta dva slučaja Erdogan se upitao: "Šta to znači, da vi imate pravosuđe, a da mi nemamo. Onom koji je kod nas se upravo sudi a onom koji je kod vas ne. On živi u vili u Pensilvaniji", rekao je Erdogan. On je poručio Amerikancima da bi bilo jednostavnije da Turskoj predaju Gulena.

Prema ukazu objavljenom u avgustu u Turskoj predsednik države ima prava da odobri izručenje stranaca u zamenu za turske državaljanje koji su u zatvoru ili su osuđeni u inostranstvu ako je takva mera potrebna zbog nacionalne sigurnosti ili interesa zemlje.

(Kurir.rs/Beta)

Foto Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Tragedija u Kraljevu! Pretio da će bombom razneti svoje ukućane i policiju!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track