ŠOKANTNO UPOZORENJE BRITANSKIH STRUČNJAKA: Rat između Amerike i Severne Koreje je realno moguć
Foto: Reuters

analiza situacije

ŠOKANTNO UPOZORENJE BRITANSKIH STRUČNJAKA: Rat između Amerike i Severne Koreje je realno moguć

Planeta -

Britanski institut za odbranu i bezbednost (RUSI) upozorio je u četvrtak da je "rat između SAD-a i Severne Koreje sada stvarna mogućnost". "Rat između Severne Koreje i SAD-a verovatno bi rezultirao ubijanjem i ranjavanjem hiljada ljudi. Značio bi veliku invaziju na Severnu Koreju i borbu koja ne bi bila ni kratka ni precizna", piše u izveštaju RUSI-a.

"U slučaju napada bilo koje od dve države, Velika Britanija bi imala maksimalno nekoliko sati da odluči kako će odgovoriti", dodaje se u izveštaju.

Uznemirujuću analizu napisao je direktor instituta Malkolm Kalmers, koji je izjavio da bi rat mogla da započne bilo koja strana, ali verovatno je da bi Donald Tramp mogao da odluči da "reši problem pre, a ne kasnije".

"Uz ubrzani napredak severnokorejskog razvoja raketnog i nuklearnog programa znači da vreme nije na strani diplomatije", piše direktor RUSI-a. Upozorenja dolaze u trenutku najvećih napetosti između SAD-a i Severne Koreje, nakon što je severnokorejski ministar spoljnih poslova optužio SAD za objavu rata zbog Trampove izjave da "Kimov režim neće još dugo opstati". Bela kuća porekla je da se radi o objavi rata, ali Donald Tramp je kasnije izjavio da je spreman na "razornu vojnu akciju" protiv Severne Koreje ako to bude potrebno.

(Kurir.rs/Index.hr/Ž.L.)

Foto Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 10. epizoda: Kakvom bombom Severna Koreja preti SAD?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track