ŠPANSKI ZVANIČNICI PRETE DA NEĆE BITI REFERENDUMA U KATALONIJI: Evropska unija ne želi da se meša
Foto: EPA

napeto

ŠPANSKI ZVANIČNICI PRETE DA NEĆE BITI REFERENDUMA U KATALONIJI: Evropska unija ne želi da se meša

Planeta -

Španski ministar kulture Injigo Mendes de Vigo izjavio je da neće biti referenduma u Kataloniji u nedelju uprkos objavi katalonske vlade. On je danas optužio katalonsku vladajuću koaliciju da je prekršila zakone da bi se održalo glasanje o nezavisnosti i pored upozorenja iz sudova i zabrane Ustavnog suda.

Katalonske vlasti su saopštile da će proglasiti nezavisnost najviše 48 sati posle referenduma ako "za" pobedi. Španska vlada je preduzela mnoge zakonske mere protiv referenduma, uključujući i hapšenja i zaplene listića, što je izazvalo brojne kritike u Kataloniji.

"Vlada ima ustavnu obavezu da sprovodi zakone o održanju javnog reda. Niko nije iznad zakona i ko god da ga krši će trpeti posledice", rekao je Mendes de Vigo, koji je i portparol kabineta, na redovnoj nedeljnoj konferenciji za novinare.

Evropska unija odbila je da posreduje u sporu između Vlade Španije i Katalonije.

"To je problem Španije i mi tu malo možemo da uradimo. Reč je o poštovanja španskih zakona i Španci to moraju sami da reše", rekao je predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani na samitu EU u Estoniji, prenosi AP.

To je bio odgovor EU na zahtev pokrajinske Vlade Katalonije i gradonačelnika Barselone da se Evropska unija umeša u spor i smiri strasti uoči nedeljnog referenduma.

Tajani je istakao da Evropska unija i dalje podržava špansku vladu, "zbog toga što je, s pravne tačke gledišta, Madrid u pravu". O političkom nivou onoga što se dešava u Španiji razgovaraćemo od ponedeljka, kazao je Tajani.

(Kurir.rs/Beta/Fonet)

Foto EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

NASLOV KURIR TV VESTI UŽIVO! Bukti rat u Vladi Srbije!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track