ŠPANSKA VLADA TRAŽI OD PREDSEDNIKA KATALONIJE PREKINE REFERENDUM: Ako ne okonča ovu farsu, Pudždemon će biti odgovoran za sve!
Foto: EPA, Foto: EPA

NAPETOST SVE VEĆA

ŠPANSKA VLADA TRAŽI OD PREDSEDNIKA KATALONIJE PREKINE REFERENDUM: Ako ne okonča ovu farsu, Pudždemon će biti odgovoran za sve!

Planeta -

Španska vlada zatražila je danas od katalonskog predsednika Karlesa Pudždemona da prekine referendum o nezavisnosti Katalonije čije održavanje pokušavaju spreče nacionalne bezbednosne snage.

"Pudždemon i njegov tim su jedini odgovorni za sve što se dešava danas i za sve što može da se desi ako ne okončaju ovu farsu", rekao je predstavnik španske vlade za Kataloniju Enrik Miljo, prenosi AFP.

On je istovremeno konstatovao da bezbednosne snage postupaju "profesionalno" kako bi primenile sudsku odluku o zatvaranju birališta u Kataloniji.

Prema njegovim rečima, bezbednosne snage "deluju proporcionalno" i njihov cilj je birački materijal, a ne ljudi.

Miljo je rekao da "današnji događaji u Kataloniji nikad ne mogu da budu predstavljeni kao referendum ili nešto slično", navodi AP.

Agencija podseća da je španska policija upotrebila gumene metke protiv demonstranata u Kataloniji i da je u sukobima povređeno 38 birača.

Sa druge strane, katalonska vlada osudila je postupke policije nazivajući ih "represijom" i pozvala Milja da podnese ostavku zbog toga.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Katalonija kao tempirana bomba! Krv na ulicama!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track