POSLE URAGANA MARIJA: Tramp od Kongresa traži 13 milijardi dolara pomoći Portoriku
Foto: EPA

VELIKI DEO OSTRVA BEZ STRUJE I VODE

POSLE URAGANA MARIJA: Tramp od Kongresa traži 13 milijardi dolara pomoći Portoriku

Planeta -

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa zatražiće od Kongresa SAD 13 milijardi dolara nove pomoći za Portoriko i druga područja pogođena prirodnim katastrofama, a zahtev će verovatno biti upućen iduće nedelje, tvrde neimenovani izvori iz Kongresa.

Isti izvori navode da nemaju preciznu cifru novog zahteva za odobrenje pomoći, ali da je 13 milijardi dolara u okvirima onoga što se razmatra, prenosi agencija Rojters.

foto: EPA

Novac bi trebalo da pomogne Portoriku da se oporavi od posledica uragana "Marija" koji je razorio tu teritoriju SAD-a, ostavljajući veliki deo ostrva bez struje i pitke vode. Procenjuje se da će obnova koštati više od 30 mlijardi dolara.

Tramp bi danas trebalo da poseti Portoriko, dve nedelje nakon što je ostrvo pogodio uragan, a verovatno će se, kako ocenjuje Rojters, suočiti sa kritikama njegovog upravljanja tokom nepogode.

foto: Reuters

Gradonačelnica San Huana, Karmen Julin Krus, u petak je oštro reagovala na odgovor Trampove administracije na katastrofu, kritikujući službeni opis pružanja pomoći kao "dobru priču za novine" i zatraživši od Trampa da odlučnije deluje.

Tramp je gradonačelnici uzvratio putem Tvitera, optuživši je za "loše vođstvo".

Nije poznato hoće li se njih dvoje susresti danas.

foto: EPA

"Ona (Krus) je pozvana da učestvuje na današnjim događanjima i nadamo se da će doći do razgovora, i da svi možemo da radimo zajedno i da krenemo napred", rekla je portparolka Bele kuće Sara Sanders.

"Marija", najmoćnija oluja koja je pogodila Portoriko u gotovo 90 godina, uništila je infrastrukturu snabdevanja energijom i komunikacijske sisteme, otežavši pristup hrani, vodi i gorivu na čitavom ostrvu.

Prema službenim podacima, uragan je ubio najmanje 16 ljudi. Portoriko je američka ostrvska teritorija, a njegovi stanovnici smatraju se građanima Sjedinjenih Država, iako ne plaćaju federalni porez, ne učestvuju u američkim izborima i nemaju predstavnike u Kongresu.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track