KATALONIJI JE OSTALO JOŠ 24 SATA, A BRISEL ĆUTI: Bez zvaničnog stava EU o haosu u Španiji!
Foto: EPA, Foto: EPA

ANALIZA DOJČE VELE

KATALONIJI JE OSTALO JOŠ 24 SATA, A BRISEL ĆUTI: Bez zvaničnog stava EU o haosu u Španiji!

Planeta -

Dva dana od zabranjenog referenduma o nezavisnosti Katalonije nema čvrstog zvaničnog stava Evropske unije o sporu vlasti u Madridu i Barseloni, a iz Evropske komisije dolaze uglavnom floskule, piše Dojče vele.

Evropskaunija nie stala ni na čiju stranu, primećuje DW i dodaje da neki katalonski političari, ali ne i katalonska vlada, kao i poslanički klub Zelenih u Evropskom parlamentu, traže od Evropske komisije da posreduje u ovom sporu.

"Radi se o postupcima u vezi sa organizovanjem države u zemlji-članici Španiji, i u to se Komisija ne meša", takve poruke su poslednjih nedelja stalno slali portparoli EU.

Uz to važi i načelo da "nasilje ne sme biti sredstvo u političkim razmiricama", kako je to rekao portparol Evropske komisije Margaritis Šinas.

Evropska komisija je saopštila da španskog premijera Marijana Rahoja smatra sposobnim da vlada situacijom, a samo glasanje u nedelju Komisija smatra protivzakonitim.

Zeleni u Evropskom parlamentu tvrde da su u Španiji ugrožena pravna država i traže od nadležnog komesara EU Fransa Timermansa da posreduje između centralne vlade Španije i katalonskog pokreta za nezavisnost.

Doduše, EU teško da može da posreduje protiv volje Španije koja je članica EU, i čiji su najviši sudovi referendum proglasili ilegalnim.

Da bi neki posrednik preuzeo taj zadatak, njega moraju pozvati obe strane, kažu diplomate EU u Briselu.

Pravno gledano, svaka zemlja-članica je sama nadležna za svoju unutrašnju strukturu, navodi DW.

Referendum u Škotskoj iz 2014. o mogućoj samostalnosti je, prema shvatanju EU, održan u potpuno drugačijim uslovima jer je centralna vlada u Londonu pristala da se on održi.

Evropska komisija je više puta naglasila da nezavisna država Katalonija ne bi bila članica EU i da bi morala da podnese zahtev za članstvo.

Isti postupak bi važio i za Škotsku da je rezultat tamošnjeg referenduma bio drugačiji.

Ako i španska i katalonska vlada u dešavanjima od nedelje budu videle samo "dokaze" da su u pravu, onda je sledeća politička katastrofa pred vratima, prenosi DW stav novinarske španskog programa Geme Kasadeval Sera.

Poslanik SPD u Evropskom parlamentu Jozef Lajnen zatražio je od obe strane da se "posle haotičnog referenduma što pre vrate za pregovarački sto".

Lajnen, koji je član Ustavnog odbora Evropskog parlamenta, u Briselu je rekao da "političke krize u jednoj zemlji EU uvek imaju i evropsku dimenziju i tiču se svih nas". Komisija EU bi, prema ovom političaru, trebalo da ponudi pomoć i bude nepristrasni posrednik.

Oba velika kluba Evropskog parlamenta, konzervativci i socijalisti, do sada su htela da stave problem u Španiji na dnevni red, ali su španski poslanici odbacili takav predlog Zelenih.

Šef poslaničkog kluba Liberala, Gi Ferhofštat, ne želi da se meša u špansku politiku, ali je osudio nasilje na obe strane kao "apsolutno neprihvatljivo".

Prema njegovim rečima, krajnje je vreme za deeskalaciju.

"Samo političko rešenje u kojem će učestvovati sve stranke, pa i opozicija u katalonskom parlamentu, uz poštovanje Ustava i pravnog poretka, može da nas odvede dalje."

Ako katalonska vlada sada bude proglasila nezavisnost teško je verovati da će neka zemlja EU da je prizna. To bi bio direktan napad na članicu EU Španiju, koji bi doveo do krize unutar EU.

Još 2014, katalonska vlada je sprovela veliku anketu o nezavisnosti.

Tadašnja molba da je podrže druge zemlje EU ostala je neuslišena. I tada je centralna španska vlada konzervativnog premijera Rahoja poručila da je teritorijalni integritet Španije - neprikosnoven, pdseća DW.

Kurir.rs/ Tanjug/ Dojče vele

Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Katalonci glasali za nezavisnost, a šta će sad da urade? Ovo su moguće verzije raspleta španske krize!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track