AMERIČKA NOĆNA MORA: 14 razloga zbog kojih su masovna ubistva postala svakodnevnica u SAD
Foto: YT Printscreen

Jezivo

AMERIČKA NOĆNA MORA: 14 razloga zbog kojih su masovna ubistva postala svakodnevnica u SAD

Planeta -

Masakr u Las Vegasu ponovo je skrenuo pažnju svetske javnosti na ogromnu količinu oružja u SAD. „Gardijan“ je izdvojio 14 podataka koji slikovito govore o tome koliko je Amerika postala nacija opsednuta oružjem.

1. Na 100 osoba u SAD ide 88 komada vatrenog oružja. Reč je o najvećem procentu na svetu prema istraživanju kancelarije UN za droge i kriminal iz 2012. godine. Druga država na toj listi je ratom razoreni Jemen, u kojem ima 54,8 komada vatrenog oružja na 100 osoba.

2. Na SAD otpada do 50 odsto oružja koje se nalazi u civilnim rukama na svetu. Iako SAD ima manje od 5 odsto svetske populacije, u kućama njihovih civila nalazi se između 35 do 50 odsto ukupnog oružja u civilnom vlasništvu na planeti.

3. Više od 30.000 Amerikanaca svake godine umire od pucnjave iz vatrenog oružja. Oko dve trećine od tog broja su samoubistva.

4. Više od 100.000 osoba upucano je u SAD svake godine, prema studiji iz časopisa „Helt afers“.

5. Amerikanci imaju 25 puta veće šanse da budu ubijeni iz vatrenog oružja nego ljudi u drugim razvijenim državama.

6. Prema statistici FBI, blizu 70 odsto svih ubistava u SAD počinjeno je pištoljem.

7. Od 1994. do 2015. godine Amerikanci su kupili 46 miliona pištolja, time povećavajući broj pištolja u privatnom vlasništvu za 71 odsto. Pre dve godine državljani SAD su u privatnom vlasništvu imali 111 miliona pištolja, od 265 miliona komada vatrenog naoružanja ukupno.

8. Samo 3 odsto državljana SAD u svom vlasništvu ima oko polovine svih komada vatrenog naoružanja u celoj državi. To je otkrilo neobjavljeno istraživanje univerziteta Harvard i Nortvestern. Među tih 3 odsto najviše se ističu takozvani „super vlasnici“ koji poseduju između 8 i 140 komada vatrenog oružja.

9. Saniranje povreda žrtava vatrenog oružja u SAD iznosi 2,8 milijardi dolara godišnje. Ako se uz bolničke troškove računaju i izgubljene plate i prihodi žrtava, taj iznos se penje i do 45 milijardi dolara godišnje, prema jednom istraživanju.

10. Milion dolara, iz sopstvenih sredstava, potrošio je samo jedan doktor na istraživanje prevencije nasilja povezanog sa vatrenim oružjem. Nacionalna organizacija za oružje (NRA) uspešno lobira protiv davanja sredstava za takva istraživanja iz federalnog budžeta.

11. U 2016. godini u SAD je 73 odsto svih ubistava bilo iz vatrenog oružja. Reč je o najvišoj stopi u istoriji SAD prema statistici FBI.

12. U SAD se godišnje ukrade oko 400.000 komada vatrenog naoružanja, prema ranije spomenutom istraživanju Harvarda i Nortvesterna. Druge procene spominju manje brojke, ali ne ispod 230.000 komada godišnje.

13. U 2015. godini 32 odsto svih muškaraca u SAD otkrilo je da poseduju vatreno oružje, što je 10 odsto manje nego 1994. godine. ali zato „super-vlasnici“ naizgled imaju sve više oružja u svom vlasništvu. Sa druge strane, 12 odsto svih žena ima vatreno oružje u svom vlasništvu, što je 3 odsto više nego 1994. godine.

14. Polovina svih ubistava iz vatrenog oružja dogodila se u 127 gradova ili gradića SAD.

(Kurir.rs/Sputnjik Srbija)

(Foto: YT Printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track