Najnovije vesti

POZNAT DAN KADA ĆE KATALONIJA PROGLASITI NEZAVISNOST: Ovaj potres će osetiti cela Evropa, postoje tri moguća scenarija!
Foto: EPA

NOVA SLIKA EVROPE

POZNAT DAN KADA ĆE KATALONIJA PROGLASITI NEZAVISNOST: Ovaj potres će osetiti cela Evropa, postoje tri moguća scenarija!

Planeta

Referendum je održan, Madrid ga ne priznaje, ali Barselona ga smatra formalno važećim. Katalonija će proglasiti nezavisnost u ponedeljak, potvrdio je visoki zvaničnik regionalne vlade.

 

foto: Reuters

 

U ponedeljak je sednica regionalnog parlamenta u kojoj većinu drže stranke koje se zalažu za nezavinost. Dakle, rezultati glasanja neće biti upitni.

 

Još juče je katalonski predsednik Karles Puđdemon potvrdio da će Katalonija proglasiti nezavisnost u roku par dana. Na pitanje kako će reagovati ako dođe do intervencije španskih vlasti s ciljem preuzimanja kontrole nad katalonskim institucijama, odgovorio je da bi to bila 'greška koja menja sve'.

 

foto: AP

 

Madrid bi mogao - i verovatno hoće - da aktivira Članak 155 Ustava i preuzme upravu nad pokrajinom Katalonijom. Nakon toga bi sledilo raspuštanje Skupštine i sazivanje novih izbora. Na njima bi vrlo verovatno još moćniju pobedu odnele stranke koje zagovaraju nezavisnost, a u međuvremenu nije isključen ni pad vlade u Madridu, izbori i nova vlada sklonija željama dela Katalonaca.

 

Posle toga su mogući sledeći scenariji:

 

Promena Ustava

foto: Reuters, Marijano Rahoj

 

 

Nova vlada u Madridu kreće u proces promene Ustava kojim zemlja ulazi u novu fazu. U pregovorima bi Katalonija tražila prava koja ima Baskija - dakle, samostalno prikupljanje poreza - ali verovatno bi te dve sadašnje regije napravile i korak dalje i zatražile da se Španija ustroji kao (kon)federacija.

 

Otcepljenje

 

foto: EPA

 

U slučaju da nakon novih izbora u Madridu opet ne bude sluha za katalonske želje, tada nije isključeno da Generalitat proglasi nezavisnost. Taj scenario krije brojne opasnosti: od pitanja valute (Katalonija nije članica evrozone) do problematike međunarodnog priznanja (sasvim je sigurno da nijedna članica EU ne bi priznala novu državu tako dugo dok to ne uradi Madrid).

 

U međuvremenu bi zemlja bila u statusu “čardak ni na nebu, ni na zemlji”, što bi imalo negativne posledice po ekonomiju.

 

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Foto: EPA

 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

Katalonci glasali za nezavisnost, a šta će sad da urade? Ovo su moguće verzije raspleta španske krize!

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...