RUSIJA NA NOGAMA ZBOG PLAVOG KITA: Na internetu više od 1300 grupa koje navode decu na samoubistvo!
Foto: Printscreen Facebook

užasno

RUSIJA NA NOGAMA ZBOG PLAVOG KITA: Na internetu više od 1300 grupa koje navode decu na samoubistvo!

Planeta -

Odeljenje za sajber-kriminal ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova otkrilo je 1.339 grupa na društvenim mrežama koje tinejdžere navode na samoubistvo.

Moskovska policija vodi žestoku borbu protiv ovih grupa u kojima deci zadaju određene zadatke, navodeći ih da na kraju sebi oduzmu život.

U Rusiji, gde je i nastala užasna “igra” Plavi kit, koja je, kako se procenjuje, izazvala smrt stotina dece, ove grupe imaju više od 12.000 korisnika, sa više od 200.000 postova.

Kako je saopštio šef odeljenja za sajber-kriminal Aleksej Moškov, pokrenuto je 230 krivičnih postupaka, a do sada je uhapšeno 19 organizatora, tzv. “administratora”.

"Kriminalci su uglavnom mladi, od 13 do 25 godina", rekao je Moškov.

On je istakao da iza igara stoje “uglavnom deca iz normalnih, srećnih porodica, koja imaju skupe pametne telefone i kvalitetne laptopove, idu u školu i druže se", ističući da uhapšeni kuratori i administratori takvih grupa ne skrivaju prezir prema svojim žrtvama.

"Svih uhapšenih su pod detaljnom istragom, a organizatori će biti registrovani ili u policiji, ili u zdravstvenim ustanovama, ili će otići u zatvor", obećao je on.

Upozorenje vlade stiglo u trenutku kada je u Moskvi u toku istraga o ubistvu 14-godišnje učenice, koja se ubila ove nedelje skočivši sa 17. sprata zgrade kojoj je stanovala.

Neposredno pred smrt, dobila je sliku čaja u filter-kesici, žileta i krvavog lista hartije. Policija ne isključuje mogućnost da je njena smrt povezana sa takvom grupom i detaljno analizira njenu komunikaciju na mreži pre tragedijViše od 700 tinejdžera godišnje izvrši samoubistvo u Rusiji, pri čemu je taj broj u porastu.

U junu je uhapšen moskovski poštar Ilja Sidorov (26), koji je priznao da je pokušao da navede na samoubistvo članove takve grupe - pretpostavlja se čak 32 dece školskog uzrasta iz siromašnijih porodica.

Prošlog meseca dvadesetdvogodišnji Filip Budejkin osuđen je na tri godine i četiri meseca zatvora u Sibiru. Bila je to prva presuda administratoru grupe koja navodi na samoubistvo u Rusiji. Javnost je bila šokirana zbog “blage” kazne za navođenje dve devojčice na samoubistvo, koje su, srećom, spasene.

Protiv njega je bila povedena istraga zbog povezanosti sa 16 samoubistava u različitim oblastima Rusije, a mediji su izveštavali da je bio glavni pokretač bezumne igre "Plavi kit" na društvenim mrežama.

On je priznao da je prouzrokovao čak 17 smrtnih slučajeva, ali oni nisu bili obuhvaćeni suđenjem.

Budejkin je okarakterisao žrtve igre kao “biološki otpad” i rekao policiji da su “bili srećni što će da umru” i da je sprovodio “čišćenje društva”, izvestili su istražitelji.

Kurir.rs/Dejli mejl

foto printscreen youtube

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Novi dokaz protiv Marjanovića? Evo šta je uradio Zoran pre dolaska policije na dan Jeleninog nestanka!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja