TURISTI SU NEPOŽELJNI: Ovih 10 država je izuzetno teško posetiti
Foto: Profimedia

Zabranjen ulaz

TURISTI SU NEPOŽELJNI: Ovih 10 država je izuzetno teško posetiti

Planeta -

Kad je o turizmu reč, nemaju sve države isti stav prema gostima. Neke su na primer, toliko otežale mogućnost posete, da dobijanje vize da postaje nemoguća misija, dok se druge nalaze na geografski prilično nepristupačnim mestima, pa je do njih jednostavno, jako teško doći.

Severna Koreja Naravno, kad je reč o teškoći posećivanja neke zemlje, Severna Koreja je prema svim istraživanjima uvek na prvom mestu. Ipak, prošle godine zemlju je posetilo 100 hiljada turista, koji su se, svi do jednog, kretali isključivo uz vodiče iz tri dozvoljene putničke agencije. Verovali ili ne, prema kazivanju onih koji su bili, dobijanje vize nije najteži deo, ali je problem što jednom kad dođete nemate nikakvu slobodu kretanja, već slušate uputstva i planove vašeg vodiča.

Butan Zemlju "napuštenih svinja i srećnih ljudi" bilo je nemoguće posetiti sve do 1974. godine. Naime, na severu se nalaze planine, a na jugu džungle, tako da je to otežavalo pristup znatiželjnicima. Danas do ovde voze dve avio-kompanije, a izgrađeni su i putevi, tako da je moguć pristup i automobilima. Ipak, kako bi posetili zemlju, morate da platite unapred turističkoj agenciji i uzmete paket koji vam nude. Drugih opcija još uvek – nema.

Kiribati Kako bi stigli do dalekih Kiribata, morate dobro iskombinovati letove, s obzirom na to da se radi o prilično udaljenom ostrvu u Tihom okeanu. Kako bi uopšte stigli ovde, put morate započeti iz Fidžija, Honolulua, Brisbanea, Manile ili Taipeja, a onda “hvatati” manje avione koji povezuju ostrva i mesta. Takođe, ni ulazak na ostrvo nije lagan, ako niste iz jedne od 60 zemalja čiji građani mogu da kupe vizu na dolasku. Druga opcija jeste pronaći diplomatsko predstavništvo Kiribata (koja su prilično retka) negde po svetu i kod njih zatražiti vizu... Nauru Ostrvo koje je zadnjih godina postalo poznato kao mesto na koje Australijanci šalju imigrante ima tek jednu avio-kompaniju koja leti na njega. Takođe, ima samo i desetak konzulata, i to u Australiji, Fidžiju, Tajvanu, Tajlandu...

Uzbekistan Jedna od mnogobrojnih zemalja iz bivšeg Sovjetskog Saveza za koju uz vizu treba i pozivno pismo pre nego uopšte zatražite vizu. Ono se obično dobija od hotela ili turističke agencije no isto tako je još jedan dodatni korak koji ljude odbija od posete. Turkmenistan Dok ste ovde, obavezna vam je pratnja vodiča, što je još jedan nepotrebni i dodatni trošak. Ipak, ako dolazite automobilom iz susedne zemlje, možete zatražiti tranzitnu vizu i istražiti zemlju bez ikakve pratnje. Ipak, oni koji su bili kažu kako vodič u složenoj zemlji poput Turkmenistana zapravo i nije tako loša stvar. Somalija Država koja se muči unutrašnjim sukobima dugi niz godina i nije neka destinacija koju bi čovek “na prvu loptu” posetio, ali uprkos preporukama britanskih i američkih vlada turisti ovde ipak dolaze. Nedavno se somalijska ambasada otvorila i u SAD – u, ali odatle savetuju put iz Somalije isključivo Turkish Airlinesom s polaskom iz Turske.

Libija Baš kao i kod Somalije, ministarstva spoljnih poslova mnogih zemalja ne preporučuju posetu ovoj državi, ali je ona i dalje moguća. Kopnenim putem u Libiju isključivo možete ući iz Egipta, dok avionom ovde možete stići iz Istanbula. Ekvatorijalna Gvineja Zemlja koju mnogi izbegavaju zbog konstantnog kršenja ljudskih prava i za koju je viza obavezna svim posetiteljima osim onima iz Sjedinjenih Američkih Država. Ipak, ko god je došao tamo, žalio se na otežano kretanje zemljom, kao i na cene hotelskog smeštaja, koje su više nego u susednim zemljama. Angola Dobijanje vize za posetu ovoj afričkkoj zemlji obično traje nedeljama, a mnogi potencijalni gosti odustaju iz razloga pre samog apliciranja za vizu, treba priložiti i pozivno pismo i dokaz o plaćenom hotelu. Suludo, jer morate platiti hotel, a pojma nemate hoće li vam uopšte dozvoliti ulazak u državu.

(Kurir.rs/punkufer.hr)

(Foto: )

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track