ONLAJN RAT: Tramp pokorio Tviter
Foto: EPA, Twitter

Američki predsednik prvi

ONLAJN RAT: Tramp pokorio Tviter

Planeta -

Šef Bele kuće je sa 39,7 miliona sledbenika pretekao papu Franju kao najpraćeniji lider na društvenoj mreži

NJUJORK - Američki predsednik Donald Tramp postao je najpraćeniji svetski lider na Tviteru, premašivši čak i papu Franju po broju sledbenika na ovoj društvenoj mreži, objavila je kompanija za komunikacije „Barson-Marsteler“.

On ima 39,7 miliona sledbenika na nalogu ŽrealDonaldTrump i još 20,5 miliona na zvaničnom predsedničkom nalogu ŽPOTUS.

- Sa oko 40 miliona sledbenika, Tramp je proteklog vikenda izbio u vrh liste od oko 890 naloga svetskih lidera kao što su šefovi država i vlada, dok vrhovni poglavar Rimokatoličke crkve ima neznatno manji broj sledbenika na svim jezicima - navodi kompanija koja se bavi analizom „tvitplomatije“ - korišćenja društvenih mreža za diplomatiju.

Mnogo pre nego što je postao predsednik SAD, a od dolaska na tu funkciju u martu 2009. godine, Tramp je već imao veliki broj pratilaca. Tu društvenu mrežu koristio je za komentarisanje političara i poznatih ličnosti, a posebno mu se okrenuo u vreme kampanje.

- Bez tvitova, ja ne bih bio u Beloj kući... Imam više od 100 miliona pratilaca na Fejsbuku, Tviteru i Instagramu. Ne moram da se obraćam lažnim medijima - rekao je Tramp u intervjuu Fajnenšel tajmsu nedavno.

foto: Reuters

S obzirom na to da je Tviter blokiran u Kini, Narendra Modi, premijer Indije, druge zemlje po broju stanovnika, treći je na listi najpraćenijih, a slede turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i predsednik Indonezije Joko Vidodo.

Zanimljivo je da bivši predsednik SAD Barak Obama, koji više nije u politici, ima više od 95 miliona sledbenika.

foto: Printscreen

ISTRAGA Poruka razotkrila tviteraša

TAJNA TVITOVA

Donald Tramp je mnogo puta ponovio da on sam piše svoje tvitove, ali mnogi američki mediji su spekulisali da to ipak nije tačno i da neki misteriozni član administracije to radi umesto njega. Većina njih objavila je juče da bi jedan prekjučerašnji tvit mogao da bude dokaz da je taj tajanstveni autor u stvari Den Skavino, direktor za društvene medije američkog predsednika. I Tramp i Skavino su istovremeno na Tviter stavili potpuno istu poruku u kojoj je napadnuta medijska kuća NBC, pa mnogi smatraju da je upravo to dokaz da su nalozi povezani i da se ova objava samo slučajno našla na oba naloga.

Kurir / E.K.

Foto: Twitter, EPA, Printscreen, Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track