(VIDEO) NEVREME OPUSTOŠILO POLJSKU: Vetar od 130 km na sat rušio zgrade, dvoje poginulo!
Foto: EPA, Foto: EPA

POSLE NEMAČKE

(VIDEO) NEVREME OPUSTOŠILO POLJSKU: Vetar od 130 km na sat rušio zgrade, dvoje poginulo!

Planeta -

U olujnom nevremenu u Poljskoj poginulo je od sinoć dvoje Poljaka, 39 je povređeno, udari vetra od preko 115 kilometara na čas zaustavljali su vozove a 840.000 Poljaka ostalo je noćas bez struje, saopštila je jutros poljska Državna vatrogasna straža.

Olujno nevreme Ksavije koje je u četvrtak iz Nemačke prešlo u Poljsku odnelo je u Poljskoj dva života - 67-godišnjeg muškarca u Lubuskom vojvodstvu na zapadu Poljske koji je pao sa krova na koji je izašao da ga obezbedi pred dviljanjem vetra i poginuo na mestu i jedne žene u Centralnoj Poljskoj na koju je pala grana a preminula je kasnije u bolnici.

"Povređeno je 39 osoba, od toga osmorica vatrogasaca. Od juče do ovog jutra na terenu je 41.000 vatrogasaca. Oštećena je 891 zgrada, od toga 460 stambenih. Vatrogasci su na teren izlazili u 10.000 intervencija", saopštio je jutros poljskim medijima portparol Državne vatrogasne straže Pavel Frontčak.

Bez struje je od sinoć zbog divljanja olujnog nevremena Ksavije ostalo 840.000 Poljaka u 3.800 gradova i naselja, saopštio je Centar za bezbednost pri poljskoj vladi.

Nevreme je otežalo i železnički saobraćaj, Poljske železnice morale su da ga obustave na nekim deonicama, dok se ne raščisti popadalo drveće i granje sa pruga, a sinoć su zbog oluje i Nemačke železnice zaustavile saobraćaj preko Odre na poljsku stranu granice i time i vozove na pruzi Berlin-Varšava.

"Stanje nije tragično ali je loše. Zaustavljeno je 10 vozova. U njima je ostalo oko 1.400 putnika", kazala je o stanju u železničkom saobraćaju na terenu Poljske državnoj televiziji TVP.info portparol Poljskih železnica Intersiti, Agnješka Serbenjska.

Poljski meteorolozi objavili su jutros upozorenje da nevreme Ksavije ni danas ne jenjava u 12 poljskih vojvodstava i za sada su pošteđeni samo istočni regioni.

Poljske vlasti apeluju na Poljake da ne izlaze ako ne moraju jer će udari vetra dostizati mestimično brzinu i od 130 kilometara na sat.

Kurir.rs/ Beta

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track