Najnovije vesti

KATALONSKI ZVANIČNIK: Nema razloga da budemo van EU
Foto: EPA

SMATRA DA IZBACIVANJE IZ BLOKA NE BI IMALO SMISLA

KATALONSKI ZVANIČNIK: Nema razloga da budemo van EU

Planeta

Nezavisna Katalonija će biti članica Evropske unije, jer njeno isključivanje iz bloka ne bi imalo smisla, rekao je portparol katalonskog predsednika Hoan Marija Pike.

"Katalonija bi mogla da bude izbačena iz EU jedino ako je Španija prizna kao nezavisnu državu. Ali to bi značilo da postoji dogovor između Katalonije i Španije, jer priznanje dolazi usled dogovora. Međutim, ukoliko postoji dogovor, koja je svrha izbacivanja Katalonije iz EU? Tu niko nije na dobitku", rekao je Pike.

Izbacivanje Katalonije iz EU bilo bi na štetu Španije jer "55 odsto španskih izvoznih dobara ide preko Katalonije", dodao je.

"Nema poente da se van EU nađe 7,5 miliona građana koji doprinose budžetu EU. Izbaciti zemlju koja ima Barselonu, najdinamičniji i najatraktivniji grad na jugu Evrope? To se može uraditi samo iz osvete, ali to nikuda ne vodi", objasnio je.

foto: AP

Međutim, pre nekoliko dana je predsedavajući Evropske komisije, Žan Klod Junker, istakao da ukoliko Katalonija stekne nezavisnost neće moći istog trenutka da pristupi EU već će morati da prati ostale procedure kao i sve članice koje su se pridružile Uniji od 2004. godine.

Kurir.rs/Sputnjik Foto: EPA

 POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Talas otcepljenja trese Evropu! Ovo je pet regija koje će uskoro krenuti put nezavisnosti!

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...