ŠTETNE ODLUKE: Sankcije Rusiji koštale EU više od 30 milijardi evra
Foto: Profimedia

LOŠ BIZNIS

ŠTETNE ODLUKE: Sankcije Rusiji koštale EU više od 30 milijardi evra

Planeta -

Uvođenje sankcija Rusiji koštalo je evropske zemlje više od 30 milijardi evra od 2014. godine, pokazuje izveštaj istraživanja Austrijskog instituta za ekonomska istraživanja koje je sprovedeno na zahtev Evropskog parlamenta.

Eksperti su pokušali da odvoje smanjenje izvoza izazvano sankcijama od drugih faktora uticaja, kao što su smanjenje cena nafte i devalvacija rublje.

Prema podacima eksperata, od 2014. godine izvoz Evropske unije u Rusiju smanjen je za 15,7 odsto godišnje, a 40 odsto tog smanjenja je posledica sankcija.

Dok je 2013. godine izvoz Evropske unije u Rusiju bio 120 milijardi evra, 2016. je bio svega 72 milijarde, konstatovali su eksperti.

Posebnu štetu su, prema mišljenju eksperata, imali Kipar, gde se izvoz u Rusiju smanjio 34,5 odsto za dve godine, zatim Grčka, s padom od 23,2 odsto, i Hrvatska, s padom od 21 odsto.

Uticaj sankcija je, kako su naveli autori izveštaja, najozbiljniji bio 2014. godine. „Tokom naredne dve godine nije postignut praktično nikakav napredak u pomeranju trgovinskih tokova ka trećim zemljama“, navedeno je u izveštaju.

(Kurir.rs/Sputnjik Srbija)

(Foto: Profimedia)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Šokantni obrt u istrazi ubistva Jelene Marjanović! Otkriven ključni svedok?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track