UBICA ČE GEVARE OTKRIO: Ovako smo zarobili komandanta
Foto: Printscreen Youtube

PAd legendarnog revolucionara

UBICA ČE GEVARE OTKRIO: Ovako smo zarobili komandanta

Planeta -

Pedeset godina nakon streljanja legendarnog revolucionara, organizator njegovog zarobljavanja, bivši agent CIA Feliks Rodrigez dao je intervjuu za televiziju „Zvezda“, u kojem je ispričao kako je izvedena operacija.

Na Kubi se svake godine sećaju legendarnog američkog revolucionara Ernesta Če Gevare. On je ubijen pre pola vek u Boliviji, gde je pokušao da organizuje partizanski pokret.

Akcija sećanja je održana na čitavom ostrvu. Najveća je bila u gradu Santa Klari, gde je Če sahranjen. Ispred spomenika se okupilo više od 40.000 ljudi. Na čelu ceremonije je bio Raul Kastro, Če Gevarin saborac u borbi protiv diktature.

Bivši agent CIA se seća operacije zarobljavanja Če Gevare.

„Za nas je bilo veliko iznenađenje što smo uspeli da ga zarobimo. Svi su mislili da će operacija trajati dugo, mesecima, a bataljon samo što je počeo operaciju 1. oktobra i već 8. oktobra ga je zarobio. Niko nije očekivao da to može da se desi tako brzo“, naveo je on.

Rodrigez je u intervjuu otkrio da su nakon streljanja Če Gevare želeli da mu odseku glavu i pošalju je Fidelu Kastru kao dokaz revolucionareve smrti, ali su na kraju ipak odlučili da mu pošalju šake.

(Kurir.rs/Sputnjik Srbija)

(Foto: Printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track