(VIDEO) SAD I SEVERNA KOREJA VEĆ RATUJU REČIMA: Ipak u pravi rat sa Pjongjangom, prva ulazi druga sila!
Foto: AP 25.3.2017

planovi spremni

(VIDEO) SAD I SEVERNA KOREJA VEĆ RATUJU REČIMA: Ipak u pravi rat sa Pjongjangom, prva ulazi druga sila!

Planeta -

Britanske oružane snage spremaju se za mogući rat sa Severnom Korejom, otkrivaju izvori iz krugova vlade. U trenutku kada jačaju tenzije između Zapada i Kim Džong-una, zvaničnicima je naloženo da sačine planove za eventualni odgovor Velike Britanije u slučaju izbijanja rata sa Pjongjangom.

Jedna opcija podrazumeva slanje u region britanskog nosača aviona - koji ratna mornarica treba da preuzme kasnije ove godine - i pre nego što budu obavljene vazdušne probe.

Detalji tajnog plana operacija pojavili su se nakon što je američki predsednik upozorio da će “samo jedna stvar imati efekta” kada je reč o Severnoj Koreji, koja nastavlja nuklearne i raketne testove uprkos osudama iz celog sveta.

Donald Tramp je izjavio da tokom 25 godina pregovori sa Severnom Korejom “nisu funkcionisali, da su sporazumi kršeni i pre nego što se mastilo osušilo, a američki pregovarači su ispadali budale”.

Kim je uzvratio da je njegovo nuklearno oružje “moćno sredstvo za odvraćanje”, koje garantuje suverenitet Severne Koreje.

Britanski planovi u slučaju hitnosti sačinjeni su tokom poslednjih meseci, zbog straha od esklacije tenzija i izbijanja rata.

Prema jednom scenariju, nosač avion “HMS kraljica Elizabeta”, sa 12 F-35 B borbenih aviona, pre vremena bi ušao u upotrebu kako bi se pridružio američkim ratnim brodovima u vodama Korejskom poluostrva.

Nosač aviona, težak 65.000 tona, s posadom od 700 članova, pratili bi razarači tipa 45 i fregate tipa 23.

"Imamo dosta brodova da pošaljemo... Razarače tipa 45, fregate tipa 23. Novi britanski nosač aviona mogao bi prevremeno da uđe u zvaničnu upotrebu ukoliko se situacija pogorša", izjavio je izvor iz krugova britanske vlade.

Ministri su odbili da kažu da li Britanija ima plan ukoliko izbije rat s Pjongjangom, ali vojni planeri razmatraju opcije, uključujući i taktike slične onima koje su korišćene u Foklandskom ratu.

Nosač aviona “HMS kraljica Elizabeta” nije trebalo da uđe u upotrebu pre 2020, ali će biti preuzet krajem ove godine. Izvori iz mornarice kažu da će, u tehničkom smislu, već tada biti spreman za rat. Iako su Kimove pretnje koncentrisane na SAD, britanski zvaničnici strahuju da bi Velika Britanija mogla da bude uvučena u rat.

Prošle nedelje, sekretar odbrane ser Majkl Felon izjavio je na konfereneciji Konzervativne stranke:

"Nuklearni testovi Severne Koreje potvrđuju koliko bi neodgovorno bilo da odustanemo od sredstava odvraćanja kako bismo se zaštitili. Lepo je što Džeremi Korbin kaže da nikada ne bi koristio nuklearno oružje, ali Mančester i London su bliže Pjongjangu nego Los Anđeles", rekao je on.

On je takođe rekao da javnost ne bi trebalo da bude “osetljiva” kada je u pitanju slanje vojnika u rat u stranim zemljama, uprkos žrtvama u Iraku i Avganistanu, prenosi Dejli mejl.

On je rekao da to znači raspoređivanje brodova, aviona, pa čak i vojske na teren u slučaju da bude zatražena pomoć i zatražio veći budžet za odbranu, upozoravajući da su se pretnje Velikoj Britaniji intenzivirale.

Kurir.rs/daily mail

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja