RATNE IGRE: Lavrov sprečio zaoštravanje sukoba SAD s Pjongjangom
Foto: Fonet/AP

Diplomatija

RATNE IGRE: Lavrov sprečio zaoštravanje sukoba SAD s Pjongjangom

Planeta -

Vašington rizikuje „neprihvatljivo pogoršanje“ u odnosima s Pjongjangom, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u telefonskom razgovoru sa američkim državnim sekretarom Reksom Tilersonom. Sve nesuglasice treba da se prevaziđu isključivo diplomatskim sredstvima, naglasio je Lavrov.

Lavrov je istakao „neprihvatljivost zaoštravanja situacije na Korejskom poluostrvu, čemu vode vojne pripreme SAD u ovom regionu“, saopštio je „Indipendent“.

Ruski diplomata pozvao je na „prevazilaženje razlika isključivo diplomatskim metodama“. List navodi da je u nedelju američki predsednik Donald Tramp izjavio da su diplomatski napori za rešavanje severnokorejske krize „propali“.

Tramp je, takođe, na svom nalogu na Tviteru napisao da Tilerson „gubi vreme na pregovore“ i dodao da će „delovati samo jedna metoda“. Na taj način, SAD ne isključuju upotrebu vojne sile da bi prisilile Pjongjang da obustavi raketne i nuklearne probe.

​U septembru su Sjedinjene Američke Države i Južna Koreja izvele vojne vežbe u blizini granice sa Severnom Korejom. Sa svoje strane, Kina je predložila plan koji podržava Rusija, prema kome Severna Koreja obustavlja svoj nuklearni program, a kao odgovor na to Sjedinjene Američke Države prekidaju vojne vežbe u regionu, zaključuje „Indipendent“.

(Kurir.rs/Sputnjik Srbija)

(Foto: Fonet/AP)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Jelena ubijena dan ranije, ali ne na nasipu! Novi svedok ruši Zoranovu priču!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track