Najnovije vesti

(VIDEO) UPOZNAJTE NEBESKI AUTOPUT: Na ovom mestu je grupisano najviše religija na svetu!
Foto: Youtube Screenshot/BCLibCaucus

neverovatno

(VIDEO) UPOZNAJTE NEBESKI AUTOPUT: Na ovom mestu je grupisano najviše religija na svetu!

Planeta

Put broj 5 nije tipično naselje u predgrađu Vankuvera u Kanadi – to je ulica koju zovu “nebeski autoput” jer je u njoj dom pronašlo nekoliko religija.

 

Na ulici se mogu čuti propovedi na engleskom, mandarinskom, arapskom, kantonskom, hinduističkom i pandžabi jeziku.

 

“Mislim da ne postoji nijedno drugo mesto kao ovo”, rekao je Sanghera, član sikhski hrama, koji kaže da mu se sviđa ime “auto-put ka nebu” ili “nebeski auto-put”.

Od 2013. godine, Sanghera ohrabruje članove svih svetih mesta da se svi zajedno sastanu jednom u nekoliko meseci.

 

“Tako je svima omogućeno spasenje kako bi razumjeli da nas mnoge stvari ujedinjuju”, rekao je Aba Brodt, direktor jevrejske škole u Ričmondu.

 

Veliko multikulturalno stanovništvo ovog grada odražava se ovde, u ovoj ulici, kroz raznolikost egzotičnih hramova i vjerskih objekata koje sve podstiču na miran suživot. Oni koji posjete ovu neobičnu ulicu bivaju fasciniranim raznovrsnom kulturom, istorijom i arhitekturom.

 

Pre 20 godina, vlasti Ričmonda otvorile su poljoprivredno zemljište duž Puta broj 5, kako bi omogućio ljudima da grade crkve, škole ili druge zgrade za potrebu zajednica. Ideja je bila da se privuku lokalne crkve koje su postale premale za svoje vernike.

 

Verske grupe počele su da na jeftinim zemljišnim cenama grade velike zgrade, koje ne bi mogle da naprave u urbanim sredinama.


Tokom te dve decenije, migranti su se okupili u Ričmondu, otvarajući od verskih objekata do restorana. Danas, više od 60 odsto stanovnika ima kinesko ili južnoazijsko poreklo.

 

Decenijama je ovaj deo bio uspavano, usputno predgrađe Ričmonda, u predgrađu Vankuvera, sve dok nije postalo “sveto mesto više religija”.

Kurir.rs/CDM

Foto: Youtube screenshot

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...