HITAN SASTANAK U MADRIDU: Čeka se odgovor Španije na proglašenje nezavisnosti Katalonije i Puđdemonov zahtev za dijalogom!
Foto: Reuters, Foto: Reuter

DRAMA TRAJE DANIMA

HITAN SASTANAK U MADRIDU: Čeka se odgovor Španije na proglašenje nezavisnosti Katalonije i Puđdemonov zahtev za dijalogom!

Planeta -

Španska vlada hitno će se sastati danas u Madridu kako bi odlučila o odgovoru na Puđdemonovo obraćanje katalonskom parlamentu u kojem je proglasio nezavisnost Katalonije, a potom tu odluku suspendovao kako bi se započeo dijalog u narednim nedeljama sa zvaničnim Madridom.

Zamenica španskog premijera Soraja Saenz de Santamarija sinoć je izjavila da bi katalonski lider Karles Puđdemon trebalo da se vrati na put zakona ako želi da dođe do razgovora i da on nema prava da nameće posredovanje sa vladom.

"Ni gospodin Puđdemon ni bilo ko drugi ne može nametati posredovanje. Bilo kakav dijalog među demokratama mora da se odvija u okviru zakona", rekla je Saenz de Santamarija.

Ona je dodala da Puđdemon "ne zna gde je, ni gde ide, kao ni sa kim želi da ide", preneo je AFP.

Prethodno je Puđdemon, u obraćanju regionalnom parlamentu, rekao da prihvata "mandat naroda" za otcepljenje od Španije, ali od parlameta Katalonije zatražio da tu odluku suspenduje, kako bi se dalo više vremena za pregovore sa Madridom.

Puđdemon se, u obraćanju regionalnom parlamentu, uzdržao od jasnog zahteva za proglašenje nezavisnosti, ali je prostor za otcepljenje Katalonije ostavio otvorenim.

"Preuzimam mandat naroda da Katalonija postane nezavisna republika", rekao je on u govoru.

Puđdemon je, međutim, odmah zatim zatražio da parlament "suspenduje efekte proglašenja nezavisnosti kako bi se započeo dijalog u narednim nedeljama".

On je, u govoru, dodao da rezultati referenduma održanog 1. oktobra znače "da" nezavisnosti i dodao da treba istražiti mogućnosti međunarodnog posredovanja.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Katalonija ključa! Ukoliko proglasi nezavisnost, špansku pokrajinu čekaju različiti scenariji i svi su napeti!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja