Najnovije vesti

ŠPANSKI ŠEF DIPLOMATIJE OŠTRO O KATALONSKOJ NEZAVISNOSTI: Puđdemonov govor je prevara!
Foto: EPA, Foto: EPA

PRVE REAKCIJE IZ VLADE

ŠPANSKI ŠEF DIPLOMATIJE OŠTRO O KATALONSKOJ NEZAVISNOSTI: Puđdemonov govor je prevara!

Planeta

Ministar spoljnih poslova Španije Alfonso Dastis optužio je danas katalonskog lidera Karlesa Puđdemona za "prevaru" nakon što je on odložio proglašenje nezavisnosti Katalonije, i upozorio da bi njegova dela mogla da pokrenu ekonomske i socijalne nemire.

 

Dramatično obraćanje Puđdemona pred katalonskim parlamentom u Barseloni u utotak "bilo je iskreno prevara, još jednom, njihovo lukavstvo da svakako ide po njihovom", rekao je Dastis.

"On radi ono što je uvek radio, ide putem koji će dovesti do situacije koju ne želimo da vidimo u Kataloniji, ka ekonomskim i socijalnim sukobima. On kaže da su oni pobedili, pretpostavljajući da imaju pravo na nezavisnost nakon rezultata ovog takozvanog referenduma (koji je održan 1. oktobra), a zatim traži od (katalonskog) parlamenta da suspenduje efekte proglašenja nezavisnosti", rekao je Dastis istakavši da je to "šokantan način odnošenja prema svom parlamentu".

 

Nakon što je Puđdemon suspendovao proglašenje nezavisnosti, on je pozvao na dijalog sa vladom Španije koja se danas sastala na pregovorima o krizi.

Kako je AP preneo, španski premijer Marijano Rahoj obratiće se danas parlamentu te države i saopštiti odluku vlade povodom obraćanja lidera Katalonije pred katalonskim parlamentom.

 

AFP je prethodno izvestio pozivajući se na izvor blizak vladi da španski premijer razmatra svaku moguću opciju tokom razgovora sa članovima vlade nakon što je Puđdemon odložio proglašenje nezavisnosti.

 

"Oni (Vlada) proučavaju sve opcije", rekao je taj izvor.

 

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Katalonija ključa! Ukoliko proglasi nezavisnost, špansku pokrajinu čekaju različiti scenariji i svi su napeti!

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...