(FOTO) ŠARLI EBDO UDARIO PO KATALONIJI: Imaju veoma važno pitanje za sve koji žele nezavisnost, a tu je i nova naslovnica!
Foto: Twitter

UPOREDILI IH SA "GLUPIM" KORZIKANCIMA

(FOTO) ŠARLI EBDO UDARIO PO KATALONIJI: Imaju veoma važno pitanje za sve koji žele nezavisnost, a tu je i nova naslovnica!

Planeta -

Francuski satirični magazin Šarli ebdo osvrnuo se i na situaciju u Kataloniji.

Na naslovnici novog broja stoji natpis "Katalonci su gluplji od Korzikanaca", što se direktno odnosi na korzikanski pokret koji se, takođe, borio za nezavisnost ovog ostrva od Francuske.

Na karikaturi se nalaze tri figure obučene u crno i prekrivene fantomkama kako sa mašinkama "zahtevaju debatu". Ne samo što je ovo opaska na korzikanski pokret koji je u svojim akcijama često koristio oružje, već i poruka katalonskom lideru Karlesu Puđdemonu da bi možda i on mogao na taj način da započne dijalog.

Istovremeno, Šarli ebdo je novom karikaturom stavio do znanja svima da je želja Korzikanaca da budu nezavisni daleko od realnosti.

"Kada bi svi regioni u Evropi koji imaju poseban jezik i kulturu tražili nezavisnost, Stari kontinent bi se raspao u komade kao kocka leda pred naletom globalnog zagrevanja", piše u novom broju.

foto: Reuters

"Pošto ima 200 jezika u Evropi zašto ne bismo stvorili 200 novih država. Nezavisnost je legitiman način da će oslobodite od tiranije ili ugnjetavanja. Koju su to tragičnu sudbinu doživeli Katalonci da žele slobodu?", pita se uredništvo Šarli ebdoa.

Podsetimo, Puđdemon je u sinoćnjem obraćanju zatražio odlaganje proglašenja nezavisnosti i pozvao na dijalog sa španskom vladom.

Kurir.rs/20minutos.es Foto: Twitter

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Snaja Zorana Marjanovića jedan od glavnih svedoka! Sumnja se da Milica nešto krije?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track