EPIDEMIJA NA MADAGASKARU: Kuga opet hara, preko 50 mrtvih
Foto: Profimedia

Stravično

EPIDEMIJA NA MADAGASKARU: Kuga opet hara, preko 50 mrtvih

Planeta -

Svetska zdravstvena organizacija proglasila uzbunu. Raste broj zaraženih, kojih je trenutno preko 350

LONDON - Na Madagaskaru je proglašena epidemija bubonske i plućne (pneumonične) kuge, od koje je u poslednjih nedelju dana preminulo preko 50 osoba.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je uzbunu, a broj zaraženih rapidno raste iz dana u dan.

Veliki rizik

Prema poslednjim podacima, zaraženo je 350 osoba. Ministarstvo zdravlja Madagaskara je upozorilo stanovništvo na opasnost koja preti u urbanim naseljima, naročito u prestonici Antanarivu.

- Rizik od širenja bolesti na ostrvu je ogroman jer imamo slučajeve zabeležene u nekoliko gradova. Naši timovi su na terenu i osiguraćemo da svi zaraženi i koji su u riziku od zaraze budu zaštićeni i izlečeni. Što pre delujemo, više ćemo života spasti. Kuga je izlečiva bolest ako se otkrije na vreme - rekla je dr Šarlot Ndijaje, predstavnik SZO na Madagaskaru. Ukoliko se ne leči antibioticima, plućna kuga je 100 odsto smrtonosna i od nje nema spasa. Obe vrste kuge, bubonsku i plućnu, izaziva bakterija jersinija pestis, a plućna se razvija kod osoba koje ne leče bubonsku kugu kada se infekcija proširi na pluća.

Pomoć SZO

SZO je Madagaskaru hitno isporučio 1,2 miliona doza antibiotika i 1,5 miliona dolara za borbu protiv epidemije. Vlasti Madagaskara su u zaraženim područjima zatvorile javne institucije, škole, univerzitete i poslale timove za dezinfekciju i deratizaciju. Kuga je jedna od najsmrtonosnijih bolesti u ljudskoj istoriji. Tokom epidemije u srednjem veku je usmrtila 60 odsto stanovništva Evrope ili preko 50 miliona ljudi. U SAD je tokom 2015. zabeleženo 16 slučajeva kuge. Sporadični slučajevi ranije ove godine zabeleženi su u DR Kongo i Peruu.

Pogođeno 10 regiona

UTVRĐENO KO JE NULTI PACIJENT

Nadležni su utvrdili da je nulti pacijent bio jedan 31-godišnji muškarac, koji je imao simptome slične malariji. On se vozio taksijem, tj. minibusom kroz prestonicu. Preminuo je 27. avgusta i nakon njegove smrti je prijavljeno nekoliko novih slučajeva obolelih. Ubrzo se pojavio veći broj obolelih u siromašnoj četvrti Tana.

OBRATITE PAŽNJU

Kugu izaziva bakterija koju prenose buve na zaraženim pacovima

Inficirani u svojoj okolini širi bolest kapljičnim putem

Period inkubacije kod obolelih traje od tri do sedam dana

Simptomi su groznica, velika žeđ, povraćanje, krvave mrlje na koži

Leči se antibioticima, a širenje se sprečava uništavanjem pacova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track