Najnovije vesti

(VIDEO) MONUMENTALNI GRAĐEVINSKI PODUHVAT: Ovako će izgledati most koji će povezati Krim s kopnom Rusije
Foto: YT Printscreen

Neverovatno!

(VIDEO) MONUMENTALNI GRAĐEVINSKI PODUHVAT: Ovako će izgledati most koji će povezati Krim s kopnom Rusije

Planeta

Ploveći podupirači sa drumskim lukom izašli su iz tehnološke platforme Kerč i krenuli ka Kerčko-jenikalskom kanalu koji se nalazi na pet kilometara od njega, saopštio je informativni centar „Krimski most“.

„Drumski luk je težak oko 5.500 tona i predstavlja jedan od najkrupnijih elemenata Krimskog mosta. Dužina luka je dva fudbalska polja ili 227 metara, a visina od najniže do najviše tačke - 45 metara“, navodi se u saopštenju.

Krimski most će biti dugačak 19 kilometara što će ga činiti najdužim u Evropi. Autoput od četiri trake i dve za voz imaće kapacitet da prime 40.000 vozila i desetine vozova dnevno tako povezujući poluostrva Kerč i Taman. Most će saobraćaj biti otvoren krajem 2018. godine, a u punom kapacitetu služiće tek od 2019. godine.

„Do danas smo završili jednu od važnih faza cele operacije izgradnje i montaže. Nalazimo se na ekvatoru. Luk je na svom mestu. Na pristaništu smo ga spustili u more i spremni smo za dalji transport na plovni put“, izjavio je Dmitrij Kondakov, zamenik generalnog direktora kompanije „SGM Most“.

Istovremeno će plovni sistem proći gotovo pet kilometara duž planirane rute kako bi se dovršila završna faza morskog dela operacije - dopremanje konstrukcije do odredišta i podizanje u projektni položaj na potpornike kanala.

U saopštenju se navodi da se trenutno priprema više od 400 potpornika od predviđenih 595. Montirano je više od 105 hiljada tona čelične prelazne konstrukcije od projektovanih više od 260 hiljada tona.

Ruske vlasti su trenutno obustavile brodski saobraćaj na ovom delu Crnog mora budući da je sedamdesetdvosatna instalacija Krimskog mosta trenutno najveći prioritet. Delovi dugi 45 metara biće podignuti 35 metara iznad vode kada će stručnjaci započeti njihovu instalaciju.

(Kurir.rs/Sputnjik Srbija)

(Foto: YT Printscreen)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...