(VIDEO) BELA UDOVICA JE VOLELA PANK: Kako je obična Britanka postala džihadistkinja broj jedan?
Foto: Twiter/Mark White

bizarno

(VIDEO) BELA UDOVICA JE VOLELA PANK: Kako je obična Britanka postala džihadistkinja broj jedan?

Planeta -

Seli Džons, britanska džihadistkinja poznata pod nadimkom "Bela udovica“, koja je putem interneta vrbovala ljude za članstvo u Islamskoj republici, ubijena je u Siriji zajedno sa svojim 12-godišnjim sinom.

Kako piše štampa, ona je navodno poginula u napadu američkih dronova, u trenutku dok je pokušavala da napusti Raku, koja je trenutno poprište najvećih borbi u Siriji od kada su koalicione snage počele da potiskuju teroriste ID.

Džonsonovoj, koja je poreklom iz južne Engleske i primila islam, britanska štampa dala je nadimak „Bela udovica“ nakon što je njen suprug Džunaid Husein, haker i takođe ekstremista DAEŠ-a, ubijen u napadu američkih dronova 2015.

Posle njegove smrti, Džonsova je pisala na Tviteru da je "ponosna što je njen muž poginuo boreći se protiv glavnog neprijatelja Alaha“.

"Nikada neću voleti nikoga osim njega“, pisala je ona na društvenim mrežama.

Pre nego što je primila džihad, Džonsonova je bila pevačica u pank bendu „Kranč“ i godinama je fascinirala britansku štampu. Veruje se da je napustila Britaniju 2013. godine i otišla u Siriju sa tadašnjim desetogodišnjim detetom da bi se udala za Huseina, koji je u međuvremenu stradao.

Mediji navode da su britanske obaveštajne službe pratile Džonsonovu nekoliko godina, a da su je Ujedinjene nacije krajem septembra proglasile „međunarodnim teroristom“.

Aktivno je vrbovala nove članove ID putem interneta, naročito Tvitera. Propagirala je ideje ID i podržavala masovna pogubljenja, a takođe je pozivala i podsticala žene da se pridruže džihadu i postanu bombaši-samoubice.

Sa naloga na Tviteru za koji se veruje da je njen, upućivala je pretnje Velikoj Britaniji i drugim gradovima Evrope. Takođe, pozivala je i ostale Britanke da sprovedu napade u zemlji tokom Ramazana.

Ponekad je na društvenim mrežama objavljivala propagandne poruke, uključujući fotografiju na kojoj, obučena kao monahinja, drži pušku uperenu u kameru.

Džonsova je poznata i kao Um Husein Britanija, a to ime je dobila u redovima terorista. Međutim, postoje i tvrdnje da se nije bavila samo propagandom i pretnjama, već da je bila i na čelu ženskog bataljona „Anvar el Avlaki“, koji je obučavao žene bombaše-samoubice za terorističke napade u Evropi.

"Moj mali dečak je takođe primio islam. Njegovo ime je sada Hamza Husein el Britani, i dopada mu se ovde“, napisala je ubrzo nakon što se preselila u Siriju.

Vojni izvori tvrde da je Džonsova koristila svog sina kao pokriće, jer se plašila da će doživeti sudbinu muža.

Dečak se, kao i njegova majka, bavio propagandom, a čak je snimio propagandni video u kom se prikazuje pogubljenje.

Na propagandnom snimku ID prikazano je troje dece u maskirnoj uniformi kako pucaju u potiljak kurdskim zarobljenicima. Roditelji "Bele udovice" su na tom videu prepoznali svog unuka.

Kasnije je u jednom intervjuu britanskim medijima očuh "Bele udovice" rekao da se njegova pastorka pridružila teroristima pod uticajem narkotika.

"Meni je svejedno da li će se ona vratiti“, rekao je njen očuh, ali je priznao da oseća krivicu što joj je dozvolio da odvede sina sa sobom i dodao da je to "izgubljen život“.

Letos se u medijima pojavila informacija da „Bela udovica“ želi da se vrati u Veliku Britaniju, a da joj teroristi ID ne dozvoljavaju da napusti njihove redove. To je kanalu „Skaj njuz“ rekla drugarica Džonsove.

"Ona mi je rekla da želi da se vrati u svoj zemlju. Plakala je i htela je da se vrati u Britaniju, ali joj ID to ne dozvoljava, jer je žena vojnika“, tvrdila je njena drugarica.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track