Najnovije vesti

NEVIĐENA KATASTROFA NA ANTARKTIKU: 40.000 pingvina umrlo od gladi
Foto: Printscreen/ Youtube, Foto: Printscreen/ Youtube

UŽAS

NEVIĐENA KATASTROFA NA ANTARKTIKU: 40.000 pingvina umrlo od gladi

Planeta

Čitava kolonija od 40.000 pingvina na Antarktiku umrla je ove godine od gladi u katastrofalnom događaju koji se ponovio već drugi put u samo četiri godine.

Od čitave kolonije Adelijskih pingvina francuski naučnici su pronašli samo dva živa mladunca na početku ove godine. Ovakve katastrofe nisu zabeležene u više od proteklih 50 godina, a pronađene su hiljade mrtvih mladunaca i neizlegnutih jaja.

Zbog povećane količine leda pingvini umiru na putu do hrane

Kolonija je doživela sličnu sudbinu pre četiri godine, kada nijedno mladunče nije preživelo. Naime, zbog neobično velike količine leda u regionu nazvanom Adelijska zemlja, pingvini su bili prisiljeni da pređu dodatnih 100 kilometara u potrazi za hranom, što je uzrokovalo i ovogodišnju katastrofu.

Upozorenje na pretnje ljudskog delovanja

Vođa francuskog Nacionalnog centra za naučna istraživanja Jan Ropert-Cuder je izjavio: "Količina morskog leda za sada se povećava i time gura područje izvora hrane sve dalje od kolonije".

Pozvao je na hitno proglašenje zaštićenog morskog područja i upozorio na pretnje ljudskog delovanja kao što su ribarstvo i turizam. Sledeće nedelje o katastrofi će raspravljati 24 države Evropske unije i razmotriti proglašenje zaštićene zone oko Antarktika.

Kurir.rs/ Index.hr

Foto: Printscreen/ Youtube

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja