(VIDEO) KIČMA RUSKIH OKLOPNJAKA: Zaboravite Armatu, ovaj tenk potiče još iz SSSR-a, i još uvek ga se boje!
Foto: Vikipedija

Imala ga i SFRJ

(VIDEO) KIČMA RUSKIH OKLOPNJAKA: Zaboravite Armatu, ovaj tenk potiče još iz SSSR-a, i još uvek ga se boje!

Planeta -

Javnost je već u nekoliko navrata ostala zatečena demonstracijom moći ruskog supertenka Armata T-14. Iako daleka budućnost ruske vojske možda i počiva upravo na ovoj zveri, trenutno je situacija sasvim drugačija. Glavni tenk je sovjetski T-72.

Sovjeti su svojevremeno proizveli čak 25.000 tenkova T-72 učinivši ga tako drugim najraširenijim tenkom u nakon Drugog svetskog rata. Ali, činjenica da taj tenk i danas koristi 45 zemalja sveta, uključujući i Rusiju, govori o njegovoj snazi i izdržljivosti.

T-72 se pojavio kao jeftinija alternativa katastrofalnom T-64, tenku iz šezdesetih godina prošlog veka koji se pokazao prekomplikovanim i nepouzdanim. Težak 41 tonu, T-72 ima 125-milimetarsku cev koja se puni automatski zbog čega nije potrebna dodatna osoba za punjenje i posada tenka smanjuje se sa četiri na tri osobe.

Ono što je specifično za T-72 je niz nadogradnji i modernizacija koje je doživeo. T-72A je izašao 1979. pa je imao otporniji oklop, nakon njega se pojavio T-72B u kojeg su bili uklopljeni neki elementi novog T-80 – laserska tehnologija, jači oklop, posebno oko kupole.

Verzija T-72BI je imala još jači oklop oko kupole zbog čega su ga zvali Super Dolli Parton. Mogao je, kao i njegov prethodnik T-72B, lansirati rakete iz svije 125-milimetarske cijevi. T-72B i sve verzije napravljene nakon njega, Imale su eksplozivni reaktivni oklop (ERA) koji je uništavao šrapnele prije no što bi udarili u tenk.

T-72B2, napravljen 2006. godine imao je naprednu Relickt ERA zaštitu, sustav Shtora-1 za ometanje sustava navođenih raketa te još jači motor od 1000 konjskih snaga.

Posljednje promjene na ovom legendarnom tenku napravljene su 2010. godine pa smo tako dobili T-72B3 i B3M. B3 je zamišljen kao nešto jeftinija verzija s novim motorom, boljom kontrolom naoružanja i jačim topom.

Postoje i mnoge verzije ovog tenka koje su razvijene izvan Rusije. Između ostalog, ‘Vavilonski lav’ Sadama Huseina, Jugoslavija je imala ‘svoj’ M-84, Indija je napravila Ajeju, Južnoafrička Republika T-72 Tiger, a u Siriji imamo T-72 Adra.

U svetu još ima tenkova T-72. Nije nikakvo iznenađenje da ih najviše koristi Rusija (2500 aktivnih i još 8000 u rezervi).

Iako Rusija ima 3500 novijih tenkova T-80, čini se kako se radi o tenku bez budućnosti. T-14 Armata je vrlo intrigantan tenk nove generacije, ali teško da će u skorije doživeti masovnu proizvodnju i postati prvi izbor ruske vojske.

Upravo zbog toga T-72 ostaje okosnica ruske artiljerije.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Foto: Youtube screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track