PUĐDEMON OPET IZBEGAO ODGOVOR O NEZAVISNOSTI: Španskoj vladi otvoren put da preduzme oštre mere
Foto: AP

NIJE REKAO DA LI JE PROGLASIO NEZAVISNOST KATALONIJE ILI NE

PUĐDEMON OPET IZBEGAO ODGOVOR O NEZAVISNOSTI: Španskoj vladi otvoren put da preduzme oštre mere

Planeta -

Katalonski predsednik Karles Puđdemon nije danas dao jasan odgovor o tome da li je proglasio nezavisnost Katalonije, javlja španski dnevnik "El Pais".

U pismu na četiri stranice, katalonski lider pozvao je na okončanje "represije nad katalonskim narodom" i na održavanje sastanka sa španskim premijerom Marijanom Rahojem na kome bi razgovarali o situaciji u Kataloniji i postigli sporazum.

foto: EPA

On je u pismu naveo da bi dijalog između Španije i Katalonije trebalo da se odvija tokom naredna dva meseca i zatražio od španskog premijera da zaustavi sudski postupak protiv šefa katalonske policije.

"Naša ponuda za dijalog je iskrena, uprkos svemu što se dogodilo", napisao je Puđdemon.

foto: Reuters

S druge strane, kako, piše "El Pais", španska vlada priprema donošenje specijalnih odluka, koje će se prioritetno baviti kontrolom katalonske specijalne policije Mososa i finansija.

Centralne španske vlasti dale su Puđdemonu rok da do danas precizno navede da li je proglasio nezavisnost ili ne, i odgovor bi morao da bude jasan i jednostavan - "da" ili "ne", što Puđdemon nije učinio, čime je otvorio put španskoj vladi da preuzme kontrolu nad Katalonijom i upravlja ovim regionom direktno, naveo je Rojters.

Puđdemonu je početkom prošle sedmice u parlamentu rekao da Katalonija pristupa proglašenju nezavisnosti, ali je predložio zamrzavanje primene tog proglašenja na nekoliko nedelja kako bi se omogućio dijalog uz posredovanje sa španskom vladom.

Kurir.rs/Tanjug Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Talas otcepljenja trese Evropu! Ovo je pet regija koje će uskoro krenuti put nezavisnosti!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track