(VIDEO) OVO JE 20 NAJBOGATIJIH GRADOVA NA SVETU: Kina ih ima najviše!
Foto: EPA

raspored kapitala

(VIDEO) OVO JE 20 NAJBOGATIJIH GRADOVA NA SVETU: Kina ih ima najviše!

Planeta -

Prema nekim proračunima, što se tiče gotovine, u svetu ima oko 5.200 milijardi dolara. Posebna je tema kolike se sume vrte u vrednosnim papirima i finansijskim derivatima. A najveći deo svega toga pre ili kasnije prođe ili se računovodstveno proknjiži u najvećim svetskim finansijskim centrima. Svake godine Z/Yen objavljuje svoju listu najvećih svetskih finansijskih centara, poređanih prema GFCI indeksu.

Na rejting svakog od gradova utiču: poslovno okruženje, razvoj finansijskog sektora, infratruktura, ljudski kapital, reputacija i ostali opšti faktori. Ovo je pregled 20 najmoćnijih centar na svetu.

20. Šenžen - Kina

Grad koji je 1979. bio trgovačko mestašce od 30.000 stanovnika na ivici Hong Konga, a danas ima 12 miliona stanovnika, u odnosu na prošlu godinu popeo se na dva mesta i upao u top 20. Prvenstveno zbog infrastrukture.

19. Boston - SAD

Ove godine je na lestvici pao za čak 10 mesta. Time sa San Franciscom beleži najveći pad na lestvici finansijskih prestonica sveta.

18. Dubai – Ujedinjeni Arapski Emirati

Sedam mesta koliko je napredovao ove godine, ovaj grad je zaradio zahvaljujući reputaciji koja mu je naglo porasla.

17. Vankuver – Kanada

Biti na svetu 17. sve je samo ne beznačajno. Uz to je ovaj grad peto najmoćnije finansijsko središte u Severnoj Americi.

16. San Francisko – SAD

Pa ako je Vankuver peti u Severnoj Americi, onda je Francisko četvrti. Ipak, na globalnoj listi je je prošle godine bio 10., ove je godine...

15. Ženeva – Švajcarska

Ovaj grad je takođe finansijski (i diplomatski) istorijsi klasik. U 2017. popela se za pet mesta i sada je peto najmoćnije središte u Europi, ali i drugi najvažniji finansijski grad u Švajcarskoj, odmah iz Ciriha.

14. Luksemburg – Luksemburg

Kao što je ova zemlja ekonomski, politički, pa čak i vojno neuporedivo značajnija nego što bi neko neupućen pomislio na osnovu njene veličine i broja stanovnika, tako je i njen glavni grad finansijski neverovatno moćan. Četvrti je u Evropi.

13. Melburn – Australija

Sedam mesta je napredovao na ovogodišnjoj lestvici, danas se smatra jednim od najstabilnijih svetskih centara.

12. Montreal – Kanada

Živa ludnica, uz to polako napreduje, ali još uvek nije najvažniji finansijski centar u Kanadi.

11. Frankfurt – Nemačka

Ovaj grad skočio je ove godine za čak 12 mesta. I pre nezaobilazan na svetskoj finansijskoj karti, dom Evropske centralne banke sada je jako profitirao na kotrljajućem Bregzitu.

10. Peking – Kina

O Kini uopšte ne treba govoriti, od brojki boli glava. Tako i njen glavni grad ove godine raste za šest mesta zbog infrastrukture i ljudskog kapitala.

9. Cirih – Švajcarska

Skočio je za dva mesta i danas je drugo najveće finansijsko središte Evrope.

8. Sidnej – Australija

Centralno mesto za finansije u Australiji, ali i vladar južne hemisfere Zemlje.

7. Toronto – Kanada

I pre mu je išlo odlično, a sada je skočio za još tri mesta. Danas je drugi najbolje plasiran u obe Amerike.

6. Šangaj – Kina

Skočio je za sedam mesta, a povrh toga za ovaj grad analitičari smatraju da je najvjerovatnije da će u budućnosti još jako napredovati. Kako je i ovako jako visoko, to može značiti svašta...

5. Tokio – Japan

Japanci iznenađenja ovakve prirode ne vole previše, tako je njihov glavni grad bio i ostao na ovom mestu.

4. Singapur – Singapur

Pao je za jedno mesto, ali ovo je još uvek jedno od najvećih svetskih finansijskih čvorišta i nikome na svetu nije nimalo drago kad se ovde neko "prehladi".

3. Hong Kong – Kina

Bio i ostao najveće finansijsko središte u Aziji, odavno ne kao britanska kolonija nego kao onaj drugi deo Kine sa dva ekonomska sistema.

2. Njujork – SAD

Od poslednjeg istraživanja Velika Jabuka pala je 24 boda, i to najviše u kategoriji reputacije. Tu je sada dobio samo četiri boda. O razlozima bi se moglo jako dugo razgovarati, a ne bi mogla da se zaobiže ni politika.

1. London – Velika Britanija

To je još uvek to, najveći centar najvećih na svetu. Ali, u poslednjih godinu dana mnoštvo je vrlo upućenih ljudi širom sveta koji mu predviđaju mračnu budućnost zbog Bregzita sa kojim ni premijerka Tereza Mej očigledno nema pojma kako da se nosi.

(Kurir.rs/Express.hr/S.Župančić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track