(VIDEO) ŠOKANTNA ANALIZA RASPLETA KRIZE U SEVERNOJ KOREJI: Nuklearni rat nije najgora opcija!
Foto: AP

drama

(VIDEO) ŠOKANTNA ANALIZA RASPLETA KRIZE U SEVERNOJ KOREJI: Nuklearni rat nije najgora opcija!

Planeta -

Koje sve opasnosti predstavlja Severna Koreja? A-bombe, hemijski otrovi, biološko oružje i rakete kojim može da gađa SAD. I Pjongjang zna kako da svaku pretnju pretvori u vest. Pa ipak, dok Severna Koreja pokazuje svoje atomske mišiće, svet propušta pravu priču: Šta se dešava ako se jednog dana u Severnoj Koreji desi masovni ustanak, ekonomska katastrofa ili nešto treće? Da bi se zemlja iole pretvorila u normalnu trebaće milioni dolara. 1. Koja vrsta kolapsa je moguća? U kojim okolnostima bi se režim Kim Džong-Una srušio? Moguća su dva oblika: kolaps režima i kolaps vlade. U kolapsu režima, porodica Kima je svrgnuta, a neki novi lider preuzima kontrolu nad Severnom Korejom, verovatno unutar vojske. U ovom slučaju, nacionalni mehanizmi kontrole i organizacija mogu pstati netaknuti za određeni period. Novi vladar bi bio sklon za uklanjanje mnogih viših lidera i zamenu lojalnim osobama.

Sledeći scenario je daleko strašniji. Alternativni oblik kolapsa bi bio kolaps vlade. U ovom slučaju, režim porodice Kim bi propao ili bi bio srušen i nijedan pojedinac ili grupa ne bi mogla formirati novu centralnu vladu Severne Koreje. Mnoge funkcije centralne vlade propale bi, uključujući i veliki deo sistema kontrole. Severna Koreja još nije pretrpela nikakvu propast vlade , ali je proces kolapsa već u toku. Prema tome, režim se možda najbolje klasifikuje kao "propao ili erodirajući totalitarni sistem". 2. Moguć je građanski rat. "Građanski rat u Severnoj Koreji, a naročito upotreba oružja za masovno uništenje mogli bi da se prenesu i izazovu ozbiljnu štetu. Snage raznih frakcija mogu načiniti velika oštećenja specijalnim snagama u Južnoj Koreji, naročito ako se koristi nuklearno i / ili biološko oružje. Pored toga, jedna ili više frakcija Severne Koreje frakcije bi namerno mogli da napadnu Južnu Koreju. Pored fizičke štete, ekonomija i društvo Južne Koreja bi mogli biti značajno pogođene. Sve ove posledice mogle bi otežati pokušaj ujedinjenja.

3. Još gore: Kina bi mogla da interveniše. Pored toga, Kina bi mogla da interveniše; zaista, neki kažu da će Kina verovatno intervenisati. Na taj način, Kina bi mogla pokušati da osujeti ujedinjenje ... Sukob bi se mogao razviti između Južne Koreje-SAD i Kine. Ova kineska nastojanja da se spreči ujedinjenje i sukob sa Kinom, mogla bi dodatno da ugroze ujedinjenje Koreje. " 4. Glad

S obzirom da je Severna Koreja već kamen spoticanja, verovatno će kolaps vlade biti katastrofalan. Ako tražite mesto za jelo, idite u restoran. Kako nestaje hrana, vojska i drugi sa oružjem verovatno bi povećali svoje napade. Organizacije humanitarne pomoći u Severnoj Koreji bi verovatno smanjile svoju pomoć jer se bezbednost pogoršava i može da smanji njihovu pomoć. Sadašnje snabdevanje hranom u Severnoj Koreji je neadekvatno.

5. Troškovi obnove i ujedin jenja sa jugom će biti ogromni. Potencijalni troškovi takve unifikacije su veoma visoki. Da bi troškovi bili stavljeni u kontekst, budžet Južne Koreje iznosi 250 biliona dolara godišnje. Ako bi ujedinjenje trebalo da košta dva triliona dolara to iznosi oko osam godišnjih budžeta Južnne Koreje.

Kurir.rs/National Interest

Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Počelo saslušanje svedoka! Ima li sud dovoljno dokaza da je Zoran Marjanović umešan u Jelenino ubistvo?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track