NUKLEARNI RAT MOŽE DA POČNE U SVAKOM TRENUTKU: Reči severnokorejskog diplomate odjeknule su širom sveta!
Foto: AP, Foto: AP

GOVOR U UN

NUKLEARNI RAT MOŽE DA POČNE U SVAKOM TRENUTKU: Reči severnokorejskog diplomate odjeknule su širom sveta!

Planeta -

Severna Koreja podržava ideju potpune zabrane nuklearnog oružja, izjavio je zamenik stalnog predstavnika Severne Koreje pri UN Kim In-rong.

Govoreći na sednici komiteta Generalne skupštine UN za razoružanje, severnokorejski diplomata je podržao Konvenciju o potpunoj zabrani nuklearnog oružja koja je usvojena u julu i naglasio da je Vašington protiv tog dokumenta.

"Međutim, sve dok SAD koje uporno prete i ucenjuje Severnu Koreju nuklearnim oružjem odbacuju dogovor o zabrani nuklearnog oružja, Severna Koreja neće prihvatiti sporazum", rekao je on.

To što Pjongjang poseduje nuklearno oružja i balističke rakete, prema rečima diplomata, "opravdana je mera samozaštite".

"Nijedna država u svetu nije bila dugo vremena meta tako krajnje i direktne nuklearne pretnje od strane SAD“, naglasio je predstavnik Severne Koreje.

"Situacija na Korejskom poluostrvu koju prati čitav svet dostigla je krajnju tačku, nuklearni rat može početi u svakom trenutku", dodao je on.

"Dok neprijateljska politika i nukearna poretnja SAD ne budu u potpunosti iskorenjene, mi ni pod kakvim okolnostima nećemo pregovarati o našem nuklearnom oružju i balističkim raketama niti ćemo ni za pedalj odstupiti od izabranog puta“, izjavio je diplomata.

Ove godine, prema njegovim rečima, Severna Koreja je prošla poslednju prepreku u formiranju nuklearnih snaga zemlje i sada poseduje različite načine isporuka atomske bombe, hidrogene bombe i interkontinentalne balističke rakete.

"Čitava teritorija SAD se nalazi u zoni leta naših raketa i ako se SAD usude da makar na pedalj uđu u našu svetu zemlju, neće izbeći našu surovu kaznu", obećao je Kim In Rong.

Kurir.rs/ Sputnjik Srbija

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track