SOROŠ POKLONIO VEĆI DEO SVOG BOGATSTVA: Evo kome je donirao 18 milijardi dolara
Foto: Fonet, Foto: Fonet

OTKRIVENO

SOROŠ POKLONIO VEĆI DEO SVOG BOGATSTVA: Evo kome je donirao 18 milijardi dolara

Planeta -

Američki milijarder Džordž Soroš donirao je 18 milijardi dolara u svoj fond "Otvoreno društvo", piše list Volstrit džurnal, pozivajući se na predstavnike fonda.

S obzirom na to da poseduje najveći deo Soroševog bogatstva, koje se procenjuje na 24,6 milijardi, "Otvoreno društvo" je postala druga organizacija po veličini u SAD posle fondacije Bila i Melinde Gejts.

Suma koju je Soroš preusmerio Fondaciji ga je učinila jednim od najvećih individualnih donatora, samo jednoj organizaciji, ikada.

foto: Reuters

Zvaničnik te fondacije rekao je novac prebačen u okviru procesa transfera sredstava koji traje već nekoliko godina.

Soroš "namerava da ostavi veći deo svog bogatstva Fondu za otvoreno društvo", rekao je taj zvaničnik.

Nova direktorka za investicije je Don Ficpatrik koja podnosi izveštaje, ne lično Sorošu, već investicionom komitetu.

Soroš je započeo sa finasiranjem 1979. godine i kako bi se borio protiv komunizma širom Istočne Evrope. Godine 1984. osnovao je fondaciju u Mađarskoj, zemlji svog rođenja, koja je distribuirala fotokopir-aparate na univerzitete i biblioteke.

Aktivizam "Otvorenog društva" ponekad je ljutio vlade, kao što je aktuelna u Mađarskoj. Političari koji su "antisoroševski" nastrojeni, često su napadali "Otvoreno društvo", za spoljašnje mešanje u unutrašnje poslove pojedinih zemalja.

Fond za otvoreno društvo ima ogranke u više od 100 zemalja, navodi se na sajtu te organizacije, a bori se protiv autoritarizma, zalaže se za promociju ljudskih prava, pruža podršku "marginalizovanim" grupama.

Kurir.rs/ Vol strit džurnal

Foto: Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track