PRVA ISPOVEST NAJMLAĐE ČLANICE MENSONOVOG KULTA: Prekinula ćutanje posle 50 godina i otkrila strašnu istinu
Foto: Profimedia, Printscreen Twitter

LUTALA JE PO KOMUNAMA I ONDA JE UPOZNALA ZLOGLASNOG UBICU

PRVA ISPOVEST NAJMLAĐE ČLANICE MENSONOVOG KULTA: Prekinula ćutanje posle 50 godina i otkrila strašnu istinu

Planeta -

Iako je prošlo već više od 50 godina otkako je Dajen Lejk živela kao tinejdžerka u Los Anđelesu, nikada neće zaboraviti kada je prvi put upoznala Čarlsa Mensona, zloglasnog vođu kulta i jednog od napoznatijih masovnih ubica. Bilo je to 60-ih godina prošlog veka.

"Bio je neverovatno inteligentan. Imao je neverovatnu sposobnost da prepozna slabosti, želje i potrebe kod ljudi i znao je da ih ispuni", ispričala je Dajen Lejk za magazin Pipl u prvoj ispovesti posle 47 godina.

Odlučila je da prekine dugogodišnje ćutanje i ispriča detalje života u kultu, takozvanoj porodici Menson, čija je bila najmlađa članica. Mensona je upoznala kada je imala 14 godina.

U knjizi "Član porodice", koja izlazi 24. oktobra, Dajen opisuje kako je pala pod Mensonov uticaj i kako se ga se na kraju oslobodila.

1967. godine lutala je komunama i obilazila u hipi okupljanja kada su njeni roditelji odlučili da napuste društvo i žive van sistema. Njoj su dopustili da živi samostalno.

foto: Reuters

Nekoliko meseci kasnije, upoznala je Mensona na zabavi u Topangi, u Kaliforniji.

"Tražila sam ljubav, želela sam da budem voljena i imam porodicu. Želela sam da pripadam nekome. On je to odmah shvatio", rekla je.

Tokom sledeće dve godine postala je izuzetno odana Čarlsu Mensonu, čak i kada je on postao izrazito paranoičan i nasilan, pa sve do kobnog avgusta 1969. kada su po njegovim instrukcijama počinjena montruozna ubistva.

Tokom dvodnevnog ubilačkog pohoda, u kojima Lejk nije učestvovala, članovi kulta ubili su sedmoro ljudi: Abigejl Folger, Vojsieka Frajkovskog, Lena i Rozmari Labjanka, Stivena Parenta, Džeja Sebringa i Šeron Tejt (tadašnja trudna supruga Romana Polanskog).

Godinu dana kasnije, u dobi od 17 godina, nakon što je ponovno institucionalizovana, Lejk se našla oči u oči s Mensonom, ovoga puta u sudnici. Svedočila je protiv njega.

"Izgledao je kao ludak, ali mogla sam da ga pogledam u oči. Do tog trenutka sam se već bila vratila u normalu, bila sam 'deprogramirana', pa sam se osećala sigurno", napisala je u svojoj knjizi.

No, mnoge žene i devojke iz kulta, koje su bile njene prijateljice dok su živele zajedno, i dalje su bile Mensonu velika podrška tokom suđenja.

"Te devojke s urezanim slovom X na čelu? Nisam to nikad shvatala. One su i dalje bile deo te priče, bile su grupi devojke", rekla je.

foto: AP

Kada se suđenje završilo, a Menson osuđen na doživotni zatvor, Lejk je pokušala da živi normalan život, udala se, rodila troje dece i dobila diplomu iz oblasti obrazovanja.

Nakon 47 godina konačno je odlučila da progovori.

"To je zanimljiva priča, ali takođe bi trebalo da posluži kao upozorenje. Nadam se da će moja priča barem malo rasvetliti mračne događaje koji su se zbili krajem 60-ih godina", napisala je.

Kurir.rs/Jutarnji.hr Foto: Profimedia/Twitter

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track