Najnovije vesti

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) NA DANAŠNJI DAN LIKVIDIRAN GADAFI: Brutalno ubistvo libijskog lidera označilo početak haosa u zemlji!
Foto: Profimedia

podsećanje

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) NA DANAŠNJI DAN LIKVIDIRAN GADAFI: Brutalno ubistvo libijskog lidera označilo početak haosa u zemlji!

Planeta

Vojni oficir po obrazovanju, Gadafi je vladao Libijom 42 godine, a došao je na vlast 1969. godine kada je uz pomoć Saveza slobodnih oficira izvršio puč i srušio kralja Idriza. Odmah nakon toga, preimenova je državu u Socijalističku narodnu libijsku arapsku džamahiriju i uspostavio socijalistički režim, kakav do tada nije viđen.

 

foto: Profimedia

 

Sistem se zasnivao delimično na arapskom nacionalizmu i "direktnoj demokratiji". Tačnije, propagirao je politički sistem narodnih kongresa i narodnih komiteta kao direktnu demokratiju bez parlamentarizma. Ovo ustrojstvo je nazivao islamski socijalizam koji je podrazumevao i privatno vlasništvo nad malim preduzećima, dok je vlada kontrolisala velike firme.

 

S druge strane, nametnuo je i deo islamskog morala zabranivši alkohol i kockanje.

 

 

Do poslednjeg dana vladavine insistirao je na pravljenju unije afričkih zemalja, nešto poput EU.

 

Godine 2011. pobunjenici koji su započeli rat u Libiji, tražili su da se povuče sa vlasti i napusti zemlju, a Tribunal u Hagu je čak raspisao i poternicu za njim zbog navodnih zločina protiv čovečnosti.

 

 

Ubijen je 20. oktobra 2011. u rodnom Sirtu a UN su zatražile istragu o njegovom ubistvu jer se smatralo da je u pitanju ratni zločin.

Britanski BBC objavio je snimak poslednjih trenutaka života Gadafija u prilogu "Lov na Gadafijev zlatni pištolj". Na snimku se vidi razularena masa koja ga je teško mučila, a na kraju i ubila.

 

Nakon njegove smrti došlo je do raspada Libije a veliki deo teritorije zauzela je Islamska država.

 

Imao je sedmoro dece i to 6 sinova i ćerku. Najmlađi sin Sejf el Arab el Gadafi ubijen je 30. aprila 2011. godine tokom NATO bombardovanja Tripolija, kada je stradalo i njegovo troje unučadi.

 

Gadafijeva navodno usvojena ćerka Hana je ubijena tokom napada aviona SAD na rezidenciju Gadafija u Tripoliju, 1986. godine.

 

Kurir.rs

Foto: Profimedia

 

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...