(VIDEO) OČI U OČI SA POČETKOM VREMENA: Ovaj teleskop će nam pokazati kako je nastao univerzum
Foto: Wikimedia Commons

Neverovatno!

(VIDEO) OČI U OČI SA POČETKOM VREMENA: Ovaj teleskop će nam pokazati kako je nastao univerzum

Planeta -

Prva promatranja kroz teleskop planirana su za 2021. godinu s četiri sočiva, dok će svih sedam biti operativno do kraja 2024. godine.

Godine 2024. očekuje se prva upotreba najvećeg optičkog teleskopa na svetu, čija izgradnja traje još od 2012. godine. Biće to senzacionalan uređaj s mnoštvom novih mogućnosti koje će astronomima pomoći da otkriju nove “tajne univerzuma”, jer su, ako ćemo verovati istoriji astronomije, svaki put kada su pogledali kroz "veći" teleskop, naučnici naučili nešto novo o svemiru, bez izuzetka.

Na primer u 20. veku naučili smo da se svemir širi te da naš Sunčev sistem nije središte širenja te da se vidljivi svemir sastoji od nekih stotinu milijarda galaksija, a svaka od njih može imati sto milijardi zvijezda.

Veliki Magelanov teleskop (Giant Magellan Telescope ili GMT) gradi se na području čileanskih Anda, 500 km severozapadno od glavnoga grada Santjaga, na jednom od mesta s najtamnijim nebom na Zemlji. Prema rečima Vendi Fridman, jedne od naučnica na projektu, to je “sjajna kombinacija veoma udaljenog planinskog vrha i izrazito sofisticirane tehnologije”. Biće sastavljen od sedam zasebnih sočiva od kojih će svako biti prečnika 8,4 m. Zajedno će imati rezoluciju od 24,5 m i površinu ekvivalentnu teleskopu od 22 m, što je ukupno oko 368 m4.

Teleskop će prikupljati do deset puta više svetla od teleskopa koji su danas operativni. Drugim rečima, imaće 10 puta veću rezoluciju od svemirskog teleskopa Habl.

Nadalje, teleskop će biti visok 43 m i biti smešten u zgradi koja će imati 22 sprata, što znači da se može uporediti s visinim Kipa slobode. Ta veoma specifična građevina od 2000 tona imaće prozore otvorene ka nebu i rotirajuću bazu.

I izrada sočiva ovog teleskopa fascinantna je priča sama po sebi. Delovi stakla tope se u samorotirajućoj pećnici, i to u laboratoriji koja se nalazi ispod ragbi stadiona Univerziteta Arizona u Tusonu. Sočiva se polako hlade, a zatim su uglačana do matematičke preciznosti. Naime, izbočine i nepravilnosti svakog od sedam ogromnih stakala iznose manje od milionitog dela 2,5 cm, odnosno to je pet hiljaditi deo širine ljudske dlake!

Vendi Fridman u ovom govoru prikazala je novčić za koji je rekla da bi se GMT-om mogao jasno videti s udaljenosti od 322 km!

“Kada bi astronaut otišao na Mesec udaljen oko 400.000 km i upalio sveću – jednu jedinu sveću – ovim teleskopom bismo bez problema mogli da je uočimo.

(Kurir.rs/dnevno.hr)

(foto: Wikipedia Commons)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track