OBAMA I BUŠ ZAJEDNO PROTIV TRAMPA: Bivši predsednici morali da se ujedine protiv sadašnjeg
Foto: Reuter/Fonet

kritičari vlasti

OBAMA I BUŠ ZAJEDNO PROTIV TRAMPA: Bivši predsednici morali da se ujedine protiv sadašnjeg

Planeta -

Američki predsednik Donald Tramp uspeo je da "ujedini" bivše lidere Džordža Buša Mlađeg i Baraka Obamu koji su, iako ne pominjući Trampa po imenu, uputili kritike na račun sadašnje politike SAD.

"Ja u zadnje vreme nisam mnogo komentarisao politiku, ali jedno znam: ako pobedite u kampanji deleći narod, onda nećete moći da vladate", kazao je Obama nedavno, prenosi tv mreža NBC.

Obama je dodao da je najbolja stvar kada ne pokušavate da unizite ljude već nastojite da svima podignete moral.

Buš je takođe uputio kritike na račun aktuelnih prilika u SAD.

On je osudio političke podele u zemlji, navodeći da se "ponekad čini da su sile koje nas razdvajaju jače od onih koje nas spajaju".

U govoru koji je održao u Njujorku, 43. predsednik Sjedinjenih Država, republikanac koji je služio dva mandata od 2001. do 2009., ni u jednom trenutku nije pomenuo predsednika Donalda Trampa po imenu, ali je njegova poruka po svemu sudeći uperena protiv Trampa zbog čestih napada na Tviteru na političke rivale, pokušaja da smanji priliv imgiranata u SAD i napuštanja međunarodnih trgovinskih sporazuma, prenosi Glas Amerike.

Buš je, međutim, ocenio da je u toku "degradacija javnog diskursa, gde rasprave suviše lako prelaze u animozitet, a neslaganja eskaliraju u dehumanizaciju".

"Naš identitet, za razliku od drugih zemalja, ne određuju geografija niti etnički elementi, ne odreduju ga krv i zemlja. To znači da ljudi svih rasa, religija i etničnosti mogu da budu ravnopravni Amerikanci. To znači da su netrpeljivost i ideje o superiornosti bele rase u bilo kojem obliku blasfemija i veliko kršenje američkog sistema uverenja", ocenio je Buš.

(Kurir.rs/Tanjug)

(Foto:Reuter/Fonet)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track