(VIDEO) JEDINO SVEMIRSKO GROBLJE: Ovde poslednje utočište nalaze sateliti!
Foto: profimedia-0219601914

na pravom mestu

(VIDEO) JEDINO SVEMIRSKO GROBLJE: Ovde poslednje utočište nalaze sateliti!

Planeta -

Svemirska agencija NASA u južnom delu Tihog okeana, vodenom prostranstvu između ostrva međusobno udaljenih hiljada kilometara, 'sahranjuje' svoje letelice i satelite koji nakon obavljenih misija postaju 'svemirski otpad'.

'Point Nemo' ili "ničija tačka" u okeanu je i najnedostupniji deo Pacifika - nalazi se gotovo 2000 kilometara od najbližeg kopna. 'Groblje' čuva ostatke gotovo 260 svemirskih letelica, uglavnom ruskih. Prve ostatke tamo su ciljano 'bacili' 1971. godine i od tada Point Nemo služi kako odlagalište koje pomaže da se smanji gomilanje svemirskog smeća u orbiti.

Takođe, piše astronom Dejvud Vajthaus za BBC, ova tačka za 'svemirski otpad' svemirskim agencijama služi i kako bi smanjile rizik od pada dela letelice blizu naseljenih područja.

"Manji sateliti izgoreće u atmosferi, ali veći komadi mogu da prežive prolazak kroz atmosferu i dođu do površine. Kako bi izbegli njihov pad na naseljeno područje, ruše se tako da padnu u nedostupan deo okeana", kaže Vajthaus.

Taj deo okeana leži između Australije, Novog Zelanda i Južne Amerike. Zbog okeanskih struja, koje donose vrlo malo hranjivih materija, područje nije ribolovno zbog škrtog morskog života. Svemirske letelice i sateliti koji su tamo popadali nikada površinu okeana nisu dodirnili u komadu. Među onima koje su tamo 'sahranili' su rakete Spejs Iks, nekoliko teretnih svemirskih brodova Evropske svemirske agencije, više od 140 ruskih letelica i svemirska stanica MIR.

Svemirsko smeće postaje sve ozbiljnija pretnja Zemlji, odnosno satelitima koji je okružuju. Procenuje se da svemirom pluta oko 170 miliona delova tzv. 'svemirskog smeća', s komadima velikim poput raketa pa do onih manjih koji su tek veličine novčića. Ipak, za samo njih 22.000 se tačno zna gde su, ali njihova veličina predstavlja veliku opasnost za satelite koje koriste Zemljani jer bi udar čak i malog fragmenta u aktivni satelit napravio znatne štete zbog velikih brzina kojima se kreće svemirom.

Oštećeni sateliti pogubno bi uticali na globalnu ekonomiju, zaključak je naučnika okupljenih na nedavnom samitu o 'svemirskom smeću' u australijskoj Kanberi.

Kurir.rs/24 sata.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track