DRAMA U BLIZINI RUSKE GRANICE: Amerikanci poslali izviđačke letelice, ali ni Rusi nisu sedeli skrštenih ruku
Foto: Reuters

špijunski rat

DRAMA U BLIZINI RUSKE GRANICE: Amerikanci poslali izviđačke letelice, ali ni Rusi nisu sedeli skrštenih ruku

Planeta -

Američke izviđačke letelice letele su blizu ruske granice tokom leta preko Crnog mora, rekao je danas za rusku agenciju Itar Tas general Viktor Sevostjanov. Sevostjanov je naveo da su strateški dronovi "global hok" (Global Hawk) i avioni RS-135 i P-8A "Posejdon" prišli na 10 do 15 kilometara od južne granice Rusije.

Prema njegovim rečima, američki izviđački avioni i dronovi u zoni odgovornosti njegove armije lete redovno. "'Global hok" i RS-135 poleću iz baze Sigonela na Siciliji dok P-8A kreće iz baze Suda (u Grčkoj). Osnovna ruta njihovih letova je duž crnomorske obale od zapadnog Krima do Sočija. Tokom letova nije zabeleženo narušavanje granice a najmanja udaljenost od granice je bila 10 do 15 kilometara", rekao je ruski general.

Kako kaže, lovci njegove vazdušne armije prate američke avione duž rute.

"Tokom ove godine naši avioni su izveli 100 takvih letova, od čega je više od 70 odsto bilo praćenje dronova", naveo je on.

Sevostjanov je dodao da ti letovi omogućavaju posadama aviona da uvežbavaju tehnike presretanja i praćenja, kao i sposobnost prepoznvanja tipova aviona.

Na pitanje da li ukrajinski avioni izviđaju blizu ruskih granica, Sevostjanov je rekao da "takvih letova nema jer ukrajinski piloti nemaju avione u kojima bi leteli".

(Kurir.rs/Beta)

Foto Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track