ČAVUŠOGLU LJUT NA GRČKU ZBOG GULENA: Grci mu rekli da oni donose odluke u svojoj zemlji
Foto: Reuters

mešanje u tuđe stvari

ČAVUŠOGLU LJUT NA GRČKU ZBOG GULENA: Grci mu rekli da oni donose odluke u svojoj zemlji

Planeta -

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu pozvao je danas Grčku da ne bude "sigurno utočište" za učesike prošlogodišnjeg pokušaja državnog udara,i istakao da je 995 osoba zatražilo azil u toj zemlji.

On je na zajedničkoj konferenciji sa grčkim šefom diplomatije Nikosom Kocijasom kazao da bi trebalo proveriti da li su tražioci azila povezani sa mrežom imama Fetulaha Gulena, koga Turska smatra organizatorom puča, prenosi Rojters.

"Ne želimo da naš sused Grčka, sa kojom unapređujemo odnose, bude sigurno mesto za Guleniste. Verujemo da će ove prijave biti pažljivo procenjene i da izdajicama neće biti odobren kredit", rekao je Čavušoglu.

Kocijas je, odgovarajući na komentare Čavušoglua rekao da odluku o tražiocima azila donosi grčko pravosuđe i da ona mora da se poštuje, čak i ako nije po "nečijoj volji".

Kako se navodi, odnosi Turske i Grčke su napeti jer je u maju grčki sud odlučio da ne isporuči Turskoj osmoricu turskih vojnika koji su prebegli u Grčku nakon neuspelog puča u julu prošle godine.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track